Motors leren repareren.
Motors leren repareren.

Tools To Work vraagt steun voor automonteurs

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

BREDA - Tools To Work gaat de komende tijd naast al haar andere activiteiten, bijzondere aandacht besteden aan de ondersteuning van de opleiding van automonteurs in Afrika.

Tools To Work is een non-profit instelling die mensen helpt een zelfstandig bestaan op te bouwen in Afrika. De Teteringse stichting richt zich op vakonderwijs aan jongvolwassenen die tussen wal en schip zijn geraakt en/of in de allerarmste gebieden zijn opgegroeid. Door het investeren in middelen voor praktijkonderwijs helpen zij een hele generatie jongeren aan een technische opleiding waarmee ze een bestaan kunnen opbouwen. Tools To Work richt zich voornamelijk op vaktechnisch onderwijs, door te ondersteunen met gereedschappen als: naaimachines, gereedschapskisten en computers.

Werkbezoek
In het najaar van 2017 bezocht directeur Luitzen Wobma Kenia om daar te kijken of de steun die zijn Stichting daar aan vakscholen biedt, ook effect heeft. Bovendien keek hij op welke terreinen nog ondersteuning zou kunnen worden gegeven. Hij bezocht in Kitale onder meer diverse garagebedrijven. Hem werd verteld dat goed opgeleid personeel er zeer welkom was. Het ontbrak vooral ook aan mensen die met modernere auto’s waarin meer elektronica te vinden is, over weg kunnen. Bovendien ontbreekt het veel garagebedrijven aan goed gereedschap.

Vakopleiding
Tools To Work ondersteunt in het gebied al een aantal vakopleidingen. Daar werd voor Wobma duidelijk dat zij graag mensen tot automonteur zouden opleiden maar dat zij over onvoldoende gereedschap, oefenvoertuigen en knowhow beschikken om nu met goede scholing te geven. In Kenia is aan de hoofdvestiging van Toyota gevraagd of zij de technische scholen willen ondersteunen vanuit het Toyota Technical Education Program. Verder zijn er nu in Nederland mensen bezig om lesmateriaal te verzamen. Natuurlijk moet er dan ook in de praktijk geoefend kunnen worden, daartoe worden bij Tools To Work lesborden gemaakt waarmee de leerlingen testen en metingen kunnen gaan doen. Ook gaat men in Teteringen gereedschapsets klaarmaken voor leerling-monteurs die zelf geen gereedschap hebben.

Gereedschap
De zaken die in die sets moeten komen, hoopt Tools To Work in Nederland te krijgen van particulieren, vakscholen en bedrijven die hun oude gereedschap niet meer gebruiken. Zo heeft inmiddels autobedrijf Bluekens de toezegging gedaan materiaal voor Tools To Work ter beschikking te stellen. Tools To Work is erg blij met deze bijdrage en gaat nu verder op zoek naar spullen voor de leerling-monteurs in Afrika.
Heeft u gereedschap voor automonteurs, laat het even weten via info@toolstowork.nl of telefonisch 076-5810202 zodat de organisatie weet of u het komt brengen bij de werkplaats aan de Laanzichtweg 101 in Teteringen, of dat er iets anders moet worden geregeld.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief