Afbeelding

Uitvoering Stabat Mater van Pergolesi in Waalse Kerk

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

BREDA - Op zaterdag 24 maart brengen Marleen de Bont- Stapel en Maartje Kleemans het ontroerende Stabat Mater van Pergolesi ten gehore in de Waalse Kerk in Breda. Zij doen dit onder begeleiding van Piet Loose (piano) en Veerle Tiemersma (violoncello). Het concert begint om 15.30 en de kerk is vanaf 15.00 uur geopend voor publiek. Kaarten zijn voorafgaand aan het concert te koop in de kerk.

Maartje (sopraan) en Marleen (mezzo-sopraan) zijn beiden ervaren amateurzangers uit Breda. Ze begonnen hun zangcarrière op zeer jonge leeftijd; eerst in kinderkoren en later bij het Bachkoor Brabant en Cantecleer. Sinds 15 jaar maken zij deel uit van het ensemble Bocca Bella, waarmee zij regelmatig optreden. Zo stonden ze vorig jaar nog op podia in Portugal en Spanje. Piet Loose is de vaste pianist van het duo. Veerle Tiemersma is voor deze gelegenheid gevraagd om met haar cello het continuo te vertolken.

Giovanni Battista Pergolesi componeerde dit stuk in 1736. Hij voltooide het in de laatste week van zijn leven, voor hij op 26-jarige leeftijd stierf aan de gevolgen van TBC. Het stuk verklankt op ontroerende en indringende wijze de pijn van de moeder Maria die haar zoon Jezus ziet sterven aan het kruis. In een afwisseling van duetten en solo aria’s worden deze smart en liefde van een moeder voor haar lijdende kind bezongen. Hoewel vele componisten ook Stabat Maters schreven, is de Stabat Mater van Pergolisi de nummer één; een absoluut meesterwerk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief