Afbeelding
Foto: De Oranjeboom

De Oranjeboom presenteert 70ste jaarboek

Door: Sandra Broosus Sport en vereniging

BREDA - Geschiedkundige vereniging ‘De Oranjeboom’ presenteert op 17 april het 70ste jaarboek. Het hoofdthema van het Jaarboek is Bredase ondernemers in de 19de en 20ste eeuw. Internationaal ondernemer Aad Ouborg zal in Grand Theatre Boekhandel het eerste exemplaar in ontvangst nemen. De twee korte lezingen op de avond worden verzorgd door ass. prof. dr. Ben Wubs (Erasmus Universiteit Rotterdam) en em. prof. Paul Klep (Radboud Universiteit).

Op dinsdagavond 17 april 2018 organiseert geschiedkundige vereniging ‘De Oranjeboom’ in Grand Theatre Boekhandel de presentatie van het zeventigste jaarboek. In dit jaarboek staan Bredase ondernemers centraal. Er is een uitgebreid artikel van Paul Klep over Frans Klep, de verantwoordelijke voor de de groei van ijzergieterij De Etna. Verder is er een biografie van Peter van de Steenoven over Charles Stulemeijer, de groot industrieel achter bouwbedrijf IGB en de HKI. Deze twee, maar ook veel andere katholieke ondernemers, waren lid van sociëteit De Katholieke Kring. Deze vereniging krijgt aandacht van Frans Gooskens.

Het eerste exemplaar van het jaarboek wordt in ontvangst genomen door Aad Ouborg (internationaal ondernemer en auteur van diverse boeken over anders ondernemen). Op deze avond zijn er twee korte lezingen over de Bredase ondernemers in de 19e en 20ste eeuw. Emeritus prof. Paul Klep (Radboud Universiteit) geeft een lezing over ondernemers in Breda tijdens de vorige twee eeuwen. De andere lezing wordt verzorgd door ass. prof. dr. Ben Wubs (Erasmus Universiteit Rotterdam) over Nederlandse multinationals in de geschiedenis. Hij spreekt over de relatie van AKU (later opgegaan in AKZO) met Duitsland. De Bredase onderneming HKI maakte deel uit van het AKU-concern.

Het nieuwe jaarboek bevat daarnaast bijdragen over de Trip van Zoudtlandtkazerne (Pieter Stallen), de leraar en dirigent Hein Kuijlaars (Hein Maassen), de uit Ginneken afkomstige kunstenaar Jaak van Wijck (Huibert van Eyk), de beeldhouwkunst van Jan Claudius de Cock en Jan Baptist Xavery in Breda (Dennis de Kool), omstreden predikanten van de Zwaluwen, Made en Raamsdonk tijdens de reformatie (Matti Herben en Ada Peele), de avontuurlijke edelman Philips van der Lek (Ton Kappelhof) en een pottenbakkersbedrijf aan de Oosterhoutse Heuvel (Hans Koopmanschap).

Het adres van Grand Theatre Boekhandel is Van Coothplein 17b, 4811 NC te Breda. Het inhoudelijke programma begint om 20.00 uur. De inloop van de avond is niet eerder dan 19.30 uur. De avond is gratis toegankelijk. Het aantal plaatsen is beperkt en leden van De Oranjeboom hebben voorrang. U dient zich aan te melden via het secretariaat van ‘De Oranjeboom’, secretariaat@deoranjeboom.nl. Aanmelding is eerst definitief na bevestiging.

De Geschied- en Oudheidkundige Kring van Stad en Land van Breda ‘De Oranjeboom’ werd opgericht in 1948. Sinds haar oprichting geeft de vereniging een jaarboek uit en verzorgd onder andere excursies en lezingen. Voor meer informatie zie: www.deoranjeboom.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief