Logo internetbode.nl/breda


Saar en Masha meervoudig Nederlands Kampioen turnen

  Sport en Vereniging

BREDA - In Almelo werden op 13 en 14 mei de Nederlandse Kampioenschappen turnen gehouden voor de 3e divisie en de categorie N3. Op zaterdag de meerkamp en op zondag de toestelfinales.

Voor BredaGym hadden vijf turnsters zich gekwalificeerd voor deze finale. Saar van Hemert en Masha van de Westelaken mogen zich nu beiden meervoudig Nederlands Kampioenen noemen. Saar won drie maal goud op de meerkamp, brug en balk en Masha ging met twee gouden plakken naar huis op de meerkamp en de balk. Om het feestje compleet te makken was er ook nog een mooie bronzen medaille voor Rosalie Donkersloot op het toestel vloer.

De pas 9 jarige Saar van Hemert bewees afgelopen weekend dat ze onverslaanbaar was in de meerkamp. Zelfs met een val van de balk won van Hemert met een dik punt verschil op de nummer twee. 55,15 punten was haar eindtotaal, dat zelfs de hoogste totaalscore bleek van de hele dag. Op zondag herhaalde ze het kunstje nog eventjes, door opnieuw de beste score te noteren op de brug en ditmaal ook op de balk, waar ze nu geen val hoefde te incasseren. Op vloer eindigde ze net naast het podium op een vierde plaats. Saar is de eerste turnster van BredaGym die het voor elkaar heeft gekregen om drie gouden NK medailles te veroveren. Een bijzonder knappe prestatie.

In de categorie jeugd 3e divisie (12-13 jaar) had BredaGym maar liefst drie turnsters die aan de start verschenen. Masha van de Westelaken was, net als Saar, overduidelijk de beste in haar categorie. Ze turnde zelfs 1,5 punt meer dan de nummer twee, met de hoogste scores op vloer en balk en de tweede score op brug. Met 48,408 punten won van de Westelaken verdiend ze de titel Nederlands Kampioene op de meerkamp. Maar ook Masha vond het daarmee nog niet genoeg en won op zondag ook nog een overtuigend de balkfinale. Daarnaast werd ze 7e op brug, 8e op sprong en 5e op vloer.

In dezelfde categorie turnde Rosalie Donkersloot naar het brons op de vloer. Met een vrolijke uitstraling overtuigde ze de jury van haar kunnen en werd haar oefening beloond met een 12.133. Een zeer spannende uitslag, aangezien de nummer twee 12.167 scoorde en de nummer vier 12.100. Maar haar doel om een medaille te winnen op deze vloerfinale was geslaagd. En dat terwijl ze hier op de zaterdag tijdens de meerkamp finale nog een foutje maakte. De overige toestellen turnde ze naar kunnen en zo eindigde Rosalie hier op de 11e plaats met 45,975 punten.

Ook Nieke van der Horst turnde in deze finale. De regiokampioene van Zuid-West Nederland turnde vorig seizoen nog een niveau lager, dus het behalen van de landelijke finale was dit seizoen al een hele verrassing. Dat ze vervolgens ook nog eens bij de top 15 zou eindigen had niemand zien aankomen aan het begin van dit seizoen. Maar Nieke turnde een sterke wedstrijd en behaalde met 45,642 punten een mooie 13e plaats.

Eerstejaars Senior (15 jaar en ouder) Femke Helmer had zich voor de toestelfinale sprong geplaatst. Helaas ging de tweede sprong niet geheel naar wens en moest zij hier een val incasseren. Maar een 6e plaats is toch een resultaat om trots op te zijn tussen al het senioren geweld van heel Nederland.