Logo internetbode.nl/breda


AV Sprint viert 75-jarig bestaan heel 2017

  Sport en Vereniging


BREDA - Atletiekvereniging
Sprint, een begrip in Breda en omgeving, bestaat 75 jaar op 14 november 2017. Dit mag en zal niet ongemerkt voorbij gaan.

Op 1 april geven burgemeester Paul Depla en wethouder Paul de Beer op de Sprintlocatie het startschot van het jubileumjaar. Alle trainingen staan die ochtend in het teken van het jubileum. Van 10.00 tot 11.00 uur wordt er met een eenvoudig maar leuk programma gestart met de activiteiten in het kader van dit jubileum.

Athletiekafdeeling in de oorlog

De bakermat van de grootste atletiekvereniging van Nederland ligt op de wielerbaan aan de Reeptiend. Voordat Sprint in 1952 een eigen terrein had, werd er getraind op de velden van NOAD aan de Beatrixstraat. NOAD had een eigen 'athletiekafdeeling' waarvan de leden lid van Sprint waren.

De allereerste Singellopen startten aan de Beatrixstraat en werden door NOAD georganiseerd. Later organiseerde Sprint zelf de Bouvigneloop over de straten in het Mastbos en sinds 1985 is de Singelloop weer terug in het centrum.

Van liefhebbers tot kampioenen

Beetje bij beetje is Sprint uitgegroeid tot wat het nu is. Wat ooit begon met een groepje Sprinters - what's in the name - groeide uit tot een florerende afdeling baanatletiek. Veel kampioenen en ploegentitels werden er in het verleden behaald. Sprint bracht zelfs olympiagangers voort. Zowel in de atletiek, als oud-atleten die later uitblonken in wielrennen of hockey.

In 1968 werd de pupillenafdeling opgericht. De dames fitafdeling zag het licht in 1970. Ook liep Sprint ver voorop met de oprichting van specials. De afdeling loopsport was een logisch gevolg van de grote groep lopende Nederlanders.

Sfeer

In 75 jaar tijd is de vereniging enorm gegroeid. De kleine knusse kantine, die alleen op zaterdag open was, is nu een waanzinnig mooi clubhuis die elke dag geopend is.

De wielerbaan transformeerde in de velden van NAOD, later een sintelbaan en weer later tweemaal een kunststofbaan. De afbraak van de sintelbaan, door de eigen leden, was uniek!

Het huidige magazine was ooit een op stencils getypt en met de hand gedraaid clubblad. Vrijwilligers liepen elke maand rond de tafels om te bundelen en te nieten! Sprint was en is een vereniging waar voor elk wat wils te vinden was en is. Carnaval werd gevierd in zaal Vianden en er was een eigen prins Carnaval. De jaarlijkse schoolatletiekdag is een begrip in Breda, de Track Meeting was atletiek van het hoogste niveau en de Griekse Dag ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum was er een om door een ringetje te halen. Meerdere NK's en interlands zijn er in de historie in Breda georganiseerd. Zelfs Prinses Beatrix en Prins Claus bezochten ooit de Sprintbaan. De kampen in Putven, de weekenden naar Parijs, de wedstrijden in Zweden, Hamburg en naar Daks (B) bezorgen menigeen nog atijd een grote glimlach.

Activiteiten jubileumjaar

Terug nu naar 2017. Het hele jaar door worden er activiteiten georganiseerd. Deze zouden er zonder jubileum ook zijn, alleen krijgen ze dit jaar een 75-jarig randje. Uiteindelijk wordt er 18 november met een groot feest en reünie. Houd voor alle informatie de (social) media en de website Sprint goed in de gaten.

Maar nu eerst óp naar 1 april voor de opening van het jubileumjaar.

Sprint is op zoek naar bedrijven/organisaties die 75 jaar bestaan in 2017. Informatie: jubileum@avSprint.nl<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714731254&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/breda&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief