Afbeelding

MaMi spektakel in aantocht, met hulp van velen

Algemeen

ETTEN-LEUR - Zaterdag 16 januari rond 19.00 uur wordt het grootste reclamebord van MaMi weer onthuld. Het is een prachtig uithangbord van het spektakel. Maar het symboliseert ook de hulp die het spektakel krijgt uit uiteenlopende hoeken.

Traditiegetrouw siert het reclamebord de gevel van Café de Klomp. Logisch als je je bedenkt dat de waard, Jac. Van Dongen, een van de initiatiefnemers is van het MaMi spektakel. De prominente plaats, midden in het dorp, was een mooie plek om reclame te maken voor het komende MaMi spektakel. Met trots hangen de bestuursleden elk jaar weer het bord aan de gevel.

De eerste jaren was het plaatsen een hachelijke klus. Leden van de stichting sjouwden het zware houten bord op de schouder een ladder op. Waarna het stevig vast gezet werd. Na een paar jaar werd de ladder vervangen door een steiger. De laatste jaren kan het gelukkig met hulp van een hoogwerker. John Verhelpen zorgt de machine klaar staat en bestuurt het gevaarte. Zo kunnen bestuursleden met hoogtevrees deze klus ook uitvoeren.

Eigenlijk dekt de benaming ‘bord’ de lading al lang de dekking niet meer. De techniek stond ook hier niet stil. Sinds enkele jaren is het bord vervangen door een prachtig doek. Dat is makkelijker met plaatsen. Maar het doet vooral veel recht aan het prachtige tekenwerk van ‘vriend van MaMi’ Ton van Etten. Al vele jaren verzorgt hij het tekenwerk voor het spektakel. Wat het thema ook is, Ton weet het treffend in een tekening te vatten. Zo krijgt iedereen in een oogwenk een idee van wat de bedoeling is. Na vele jaren tekenen is er zoetjesaan een heuse ‘MaMi stijl’ ontstaan.

Misschien heeft u ze al gezien; de MaMi reclameborden. Sinds afgelopen zondag staan ze weer langs verschillende uitvalswegen in het weiland. Ook bij deze klus kan Stichting MaMi rekenen op stille hulp. Al sinds jaar en dag kan de stichting gebruik maken van materialen en gereedschappen van Jan Luykx. Geen uitdaging zo groot of Jan heeft wel een passende grondboor of de juiste schroeven liggen. Zelfs een vastgelopen auto weet hij met zijn trekker uit een weiland te krijgen. Ook tijdens en na het spektakel wordt zijn materieel gebruikt. Dezelfde aanhanger helpt ook weer de borden netjes terug te brengen naar de opslag.

In voorgaande jaren is de rol van de Scouts vaker uitgebreid belicht. Ook dit jaar zijn de jongeren van Scouting Lambertus weer paraat. Hoe koud het ook is en hoe laat ze het ook maakten de avond vooraf; ze staan er. De een heeft wat meer tijd nodig om weer op tempo te komen dan de ander. Maar het eind van het liedje is telkens weer dat ze helpen om het spektakel mogelijk te maken.

Het zijn enkele voorbeelden van de vaak onzichtbare hulp die het MaMi spektakel mogelijk maakt. Zonder deze hulp zou het spektakel niet georganiseerd kunnen worden. Het is in lijn met de filosofie van Jac van Dongen dat een evenement meer is dan alleen een leuk spektakel op bijvoorbeeld maandagmiddag. Het brengt meer in beweging dan je aan de oppervlakte ziet. Kijk dus ook eens met die wetenschap naar het bord aan De Klomp.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief