Afbeelding

Koppermaandagprent 2016 in teken van jubileum Nederlands Drukkerijmuseum

Algemeen

ETTEN-LEUR - De eerste maandag na Driekoningen betekent traditioneel koffie met worstenbrood voor de vrijwilligers van het Nederlands Drukkerijmuseum in Etten-Leur en voor burgemeester Heleen van Rijnbach-de Groot. Een andere traditie is het uitreiken van de Koppermaandagprent namens het museum aan de burgemeester. Die is ditmaal gemaakt door vrijwilliger Wim Görtemöller.

En dan was er maandag nog iets: het Nederlands Drukkerijmuseum bestaat namelijk 40 jaar in 2016. Ter gelegenheid hiervan is er in het gebouw aan de Leeuwerik een tentoonstelling te zien met een selectie van eerder verschenen Koppermaandagprenten en door eigen vrijwilligers gemaakt drukwerk. De officiële opening van de expositie, die het hele jaar door te zien blijft, werd verricht door de burgemeester. Haast vanzelfsprekend is het thema van de Koppermaandagprent 2016 ook 40 jaar Nederlands Drukkerijmuseum.

Drukkersgilden Op Koppermaandag, eerste maandag na Driekoningen, hielden alle drukkersgilden van Nederland vroeger traditioneel een feestdag. De naam stamt waarschijnlijk van ‘kopperen’, dat ‘feest vieren’ betekent. Koppermaandag werd in de eerste helft van de 15e eeuw voor het eerst genoemd, maar is waarschijnlijk nog ouder. Toen in de 18e eeuw de drukkersgilden werden afgeschaft, werd de traditie van deze feestdag in stand gehouden onder de drukkers. De gezellen van de drukkers drukten als proeve van vakbekwaamheid een speciale prent met een heilwens erop, de Kopperprent, die zij op Koppermaandag aan de meester-drukkers en de eigenaar van de drukkerij overhandigden. In de 19e eeuw werden de Kopperprenten aan relaties gestuurd als geschenk.

Hersteld In de loop van de twintigste eeuw ging het ritueel vrijwel verloren, doordat men in plaats van Koppermaandagprenten, Kerst- en Nieuwjaarskaarten ging versturen. Na de Tweede Wereldoorlog werd het gebruik deels weer in ere hersteld. In 1948 gebeurde dat in Haarlem, daarna vanaf 1949 in Drenthe en later ook in Noord-Brabant, waaronder Etten-Leur. FOTO PETER HOUTEPEN



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief