Meerdere stormmeldingen in Etten-Leur
Foto: Alexander Vingerhoeds

Meerdere stormmeldingen in Etten-Leur

  112 Meldingen

ETTEN-LEUR - De brandweer heeft vandaag al een aantal keer moeten uitrukken in Etten-Leur. De verwachting is dat het niet alleen hierbij zal blijven. Etten-Leur moet zich namelijk flink schrap zetten voor de komst van storm Ciara. De harde windstoten van vanmiddag waren namelijk pas het begin.


Iets voor 15.00 uur moest de brandweer uitrukken naar de Den Uylhof. Daar heeft de brandweer uit voorzorg een boom omgezaagd, omdat deze dreigde om te vallen. Kort daarna heeft de brandweer in de Oostwiek een aantal woningplaten van een overkapping losgehaald. Ook deze dreigde los te komen. De volgende melding kwam van kinderdagverblijf Belle Fleur. Door de storm was het zonnescherm opengeklapt. Medewerkers van het kinderdagverblijf hadden nog geprobeerd om deze terug ingeklapt te krijgen, maar dit lukte niet zonder hulp van de brandweer. Zij hebben het zonnescherm handmatig teruggeduwd en vast gezet met tie wraps. Om 16.30 kwam er een melding bij de brandweer binnen over een omgevallen boom. Deze was op de Zevenbergseweg gevallen. De brandweer kwam ter plekke om deze te verwijderen van de weg.

De verwachting is dat het niet alleen hierbij zal blijven. Etten-Leur moet zich namelijk flink schrap zetten voor de komst van storm Ciara. De harde windstoten van vanmiddag waren namelijk pas het begin. Vanaf de tweede helft van de middag neemt de wind verder toe en vanavond zal het bovendien flink gaan regenen. Het KNMI heeft Code Oranje afgegeven voor heel het land. Het advies is daar om je auto niet onder een boom parkeren, je tuinmeubels veilig stellen en zelf heel de dag binnen blijven. Aan het einde van de middag en in de avond bereikt de storm pas echt ons land, en kunnen er windstoten van ruim 130 kilometer per uur voorkomen. 

Overlast

De overlast van de storm zal vandaag groot zijn. KLM schrapte al vele vluchten, en de KNVB zette een streep door alle eredivisieduels van vandaag. Ook veel evenementen kunnen vandaag vanwege de zware wind niet doorgaan.

Waarschijnlijk zal de storm ook voor veel materiële schade gaan zorgen wanneer het zijn hoogtepunt bereikt. De verwachte windstoten zijn hard genoeg om dikke takken te laten afbreken van bomen en om voor schade aan woningen te zorgen. De brandweer heeft op Facebook al een handige checklist gedeeld met wie je moet bellen bij welk soort schade. Ook Farmers Defence Force draagt een steentje bij. De boeren hebben een noodnummer geopend voor mensen die morgen tijdens de storm Ciara zwaar materieel nodig hebben. Dat kun je bellen wanneer bijvoorbeeld een omgevallen boom een weg blokkeert. Het noodnummer is 06-27595999.

Robbert Temmen

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>