Gina van Zundert is gediplomeerd gewichtsconsulente. FOTO FRANS VAN DER BOM
Gina van Zundert is gediplomeerd gewichtsconsulente. FOTO FRANS VAN DER BOM

'Motivatie is alles!'

Door: Sandra Broosus Bedrijvig Nieuws

ETTEN-LEUR - Overgewicht, gezonde voeding, bierbuiken, afslankclubs, goede voornemens, geen gram teveel hoor.' Het zijn uitdrukkingen die je vandaag de dag bijna dagelijks hoort of leest. Leveranciers van afslankpillen, sportscholen en trimclubs varen er wel bij.

DOOR FRANS VAN DER BOM

Om overgewicht aan te pakken, is sinds oktober 2017 Levengewicht van Gina van Zundert in Etten-Leur gevestigd. Zij is vanaf 2016 gediplomeerd gewichtsconsulente en begeleidt vooral te zware tieners, hoewel ook cliënten uit andere leeftijdscategorieën met succes door haar begeleid zijn. Gina van Zundert is gewichtsconsulente en studeert voor diëtiste. Het verschil tussen een gewichtsconsulent en een diëtist is dat een gewichtsconsulent is opgeleid om mensen (met gewichtsproblemen) te adviseren en te begeleiden naar een gezond eet- en leefpatroon. Personen die om medische redenen voeding nodig hebben die aan specifieke eisen moet voldoen, zoals bij een voedingsallergie of diabetes, worden door een diëtist begeleid.

Op maat

Gina van Zundert gaat samen met haar cliënten zoeken naar de echte dingen die hen motiveren: sommigen willen een killerbody, anderen willen hun slaapapneu of astma verminderen. Zij houdt de motivatie van de cliënten scherp en actueel. Motivatie is alles! Het unieke is dat er gekeken wordt naar wat een cliënt speciaal maakt. Wat lusten ze graag of juist niet? Hebben ze een druk schema met school, hobby's en een (bij)baan? Het resultaat is een voedings- en beweegadvies op maat, dat makkelijk vol te houden is. In tegenstelling tot een standaardprogramma op internet of uit een boek.

Kernplan

Er zijn verschillende behandelplannen mogelijk bij Levengewicht. Van een stappenplan op maat voor mensen die genoeg hebben aan een persoonlijk voedings- en beweegadvies tot een jaarplan. "Het kennismakingsgesprek is altijd gratis. Daarin bekijken we of het klikt en welk plan het beste past bij iemand. Meestal wordt gekozen voor het kernplan", vertelt Gina. "Dit bestaat uit zes coaching gesprekken in tien weken."

Vaker

Van alle tieners is ongeveer 10 procent te zwaar en 1,5 procent van hen lijdt aan obesitas (andere benamingen zijn ernstig overgewicht en vetzucht). Obesitas komt steeds vaker voor bij volwassenen en bij kinderen. Het vergroot het risico op verschillende ziekten, zoals hartaandoeningen, diabetes, slaapapneu en bepaalde vormen van kanker. Obesitas wordt als een van de ernstigste volksgezondheidsproblemen van deze eeuw aangemerkt.

Redenen

De voornaamste reden is een verkeerd eetpatroon, maar er zijn vaak ook andere redenen waarom mensen aankomen. Vaak wordt er te weinig bewogen en te veel tijd besteed aan games en social media, één van de populairste tijdsbestedingen van de jeugd. Door de krant te lezen of televisie te kijken tijdens het eten kun je ongemerkt teveel eten. Ook onvoldoende kauwen of te snel eten zorgt daarvoor. Bij pubers kan gewichtstoename ook het gevolg zijn van een hormoonkwestie. Zo kan liefdesverdriet er voor zorgen dat je gemakkelijker aankomt. Ook slaaptekort hangt samen met overgewicht. Door te weinig slaap heb je minder energie waardoor je vaak onbewust meer gaat eten. Doordat ook het niveau van het stresshormoon cortisol hoger blijft, krijg je meer snacktrek.

Vergoedingen
Gina van Zundert is aangesloten bij de beroepsvereniging van gewichtsconsulenten, de BGN, waardoor haar consulten door vrijwel alle zorgverzekeringen vergoed worden. Je kunt terecht zonder verwijzing van huisarts of specialist.

Meer informatie op: http://www.levengewicht.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief