Juul Bouman speelt Spanish Eyes bij De Staat van Stasse op NPO Radio 2
Juul Bouman speelt Spanish Eyes bij De Staat van Stasse op NPO Radio 2

Juul Bouman mag accordeon spelen en zelfs op meerdere plaatsen

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - Juul Bouman uit Etten-Leur heeft woensdagochtend een gesprek gehad met wethouder Ron Dujardin. Dat gebeurde naar aanleiding van alle commotie die was ontstaan nadat iemand een klacht had ingediend over zijn aanwezigheid onder de Moeierboom op de Markt, waar hij regelmatig accordeonmuziek voor het goede doel speelt.

"Ik mag spelen en zelfs op meerdere plaatsen in Etten-Leur", zegt hij na het gesprek met de wethouder. "Helaas is de naam van de klager niet genoemd vanwege de wet op de privacy, daar moet ik het mee doen."

Plekkie

De klacht bestaat uit te hard geluid en te vaak hetzelfde liedje. Bouman heeft verschillende mensen bij de Moeierboom gevraagd of zij willen luisteren op ongeveer vijftig meter afstand en hem te vertellen hoe hard het klinkt. "Zoals ik al dacht was ik nauwelijks te horen op de terrassen van de Belhamel en The Butler, dus heeft de klager ongelijk. Ik hoop dat ik er mee om kan gaan en zal af en toe van plaats gaan veranderen om eventuele verdere klachten te omzeilen, maar onder de Moeierboom is mijn plekkie."

Schamen

Bouman vermoedt dat de klager een invloedrijk persoon is. "Een gewone burger zou wel gewoon naar mij toe komen. De klager zou zich eigenlijk moeten schamen omdat er veel ergere dingen in het leven zijn. Het brengen van plezier en tevens het ophalen van geld voor KiKa, daar zou toch eigenlijk niet over geklaagd mogen worden. En houdt je niet van accordeon, accepteer dan gewoon dat er duizenden mensen zijn die daar wel wel van houden."

Radio 2

Na het binnenkomen van de klacht, die hem vrijdag werd meegedeeld door een buitengewoon opsporingsambtenaar (boa), besloot Bouman zelf te stoppen met spelen bij de Moeierboom. Dit ondanks het feit dat hij een gedoogvergunning heeft. De reacties op zijn stoppen waren overweldigend. Clasien de Regt van Leefbaar Etten-Leur startte een petitie onder de titel 'Laat Juul muziek maken' en diverse media doken op het verhaal van de 74-jarige voormalige melkboer. Zo maakte Omroep Brabant dinsdag radio- en televisieopnamen en was Bouman 's avonds met zijn vrouw en accordeon te gast in het NPO Radio 2 programma De Staat van Stasse, waar hij een stukje van Spanish Eyes op zijn 'trekzak' speelde. 

Zekerheid

Volgens wethouder Ron Dujardin heeft Bouman gewoon de ruimte om te spelen, waar ook in het centrum. "Dat zal ook zo aan de klager worden verwoord. Juul mag en kan gewoon spelen zoals hij dat altijd deed en dat hebben we ook zo afgesproken. Die zekerheid heeft hij van ons gekregen. Daarmee is het voor ons ook klaar en hopen wij op veel vrolijke speeluren in het centrum."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief