Belevenis aan de waterkant. ARCHIEFFOTO TIES STEEHOUWER
Belevenis aan de waterkant. ARCHIEFFOTO TIES STEEHOUWER

50-dingen boekje voor leerlingen groep 3

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - '50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde' is de officiële titel van het boek dat alle kinderen uit groep 3 van de basisscholen in Etten-Leur ontvangen. Het boek is gemaakt door Petra Wevers in opdracht van IVN Etten-Leur e.o. en in samenwerking met Stichting Buitenmakelaar.

In het boek worden vijftig lokale buitenactiviteiten opgesomd, waarbij de nadruk ligt op beleven en zelf doen. Want in een tijd waarin kinderen opgroeien met smartphones en computers, kun je je afvragen of ze ooit wel eens slootje hebben gesprongen, een vuurtje hebben gestookt of vogels hebben gespot in de polder.

Notities

Het boek is zo opgezet dat het echt van het kind zelf is. Ze kunnen hun eigen naam erin zetten en bij elke activiteit is er ruimte om tekeningen of notities te maken en dingen op te plakken. De activiteiten zijn voor alle leeftijden en alle seizoenen. Het 50-dingen boek bevat tevens een grote kaart van de omgeving. Daarop zijn door verschillende organisaties en IVN-leden de beste plekken gemarkeerd om de diverse activiteiten te ontplooien.

Financieel

Het 50-dingen boekje wordt financieel ondersteund door de gemeente Etten-Leur met KOEPEL omdat zij vinden dat dit product een educatieve meerwaarde heeft voor het onderwijs. Zowel kinderen en ouders, maar ook de leerkrachten, leren de natuurrijke omgeving van Etten-Leur met dit boekje en bijbehorende plattegrond kennen. Ook Rabobank West-Brabant Noord, het Prins Bernard Cultuurfonds, ZLTO Etten-Leur, het Brabants Landschap en verschillende ondernemers van Etten-Leur hebben een bijdrage geleverd.

Bij Paviljoen De Turfvaart gaan verschillende basisscholen op maandag 14 mei diverse natuuractiviteiten uit het 50-dingenboekje live beleven.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief