FOTOALBUM

50-dingen boekje probeert kinderen meer buiten bezig te krijgen

ETTEN-LEUR - Maandagmorgen kwamen 71 leerlingen van drie basisscholen naar de De Turfvaart aan de Westpolderplas in Etten-Leur Noord om de uitreiking van het eerste '50 dingen-boekje' mee te maken. Maar nog veel belangrijker was dat zij in kleine groepjes een aantal van de vijftig natuuractiviteiten uit het boekje beleefden.


Slootje springen, een vuurtje stoken en vogels spotten in de polder. Veel kinderen hebben dat nog nooit gedaan, helaas zitten ze tegenwoordig vaker in groten getale achter de (spel)computer of voor de televisie. Is buiten zijn dan zo belangrijk? Ja, want van buiten bezig zijn worden kinderen gelukkiger. In samenwerking met Stichting Buitenmakelaar ontwikkelde Petra Wevers in opdracht van IVN Etten-Leur e.o. een boek met vijftig lokale buitenactiviteiten dat gratis aan alle kinderen uit groep 3 van alle basisscholen in de gemeente Etten-Leur uitgereikt wordt.

Huid

Om klokslag half tien trokken de 71 leerlingen met hun leerkrachten en begeleiders naar het houten beeld van De Zaaier aan de jachthaven. Daar stond Cor Kerstens uitgedost als Vincent van Gogh de kinderen al op te wachten. Aan wethouder Ron Dujardin werd gevraagd of hij een potloodtekening van een knotwilg wilde tekenen, zoals Vincent van Gogh dat jaren geleden eveneens in Etten of Leur gedaan had. Het uiteindelijke resultaat mocht er zijn en de goedkeuring van de kinderen wegdragen.

Initiatiefneemster Petra Wevers nam hierna het woord en ging in een gesprekje met de kinderen in op het belang om veel buiten in de natuur te komen. Speciaal  hiervoor schreef zij een boek dat als titel '50-dingen-die-je-gedaan-moet-hebben-voor-je-twaalfde!' meegekregen heeft. Ze legde in het kort aan de kinderen uit hoe dit boeiende boek in elkaar steekt en reikte daarna het eerste exemplaar aan de wethouder uit. Vervolgens gingen de kinderen in elf kleine groepjes uiteen om diverse opdrachten uit het boek te gaan doen

Nadruk

Deze week krijgt iedere leerling uit groep 3 in Etten-Leur een exemplaar van het boek. De nadruk van de activiteiten ligt op beleven en zelf doen.  Het boek is zo opgezet dat het echt van het kind zelf is. Ze kunnen hun eigen naam erin zetten en bij elke activiteit is er ruimte om tekeningen of notities te maken en dingen op te plakken. Activiteiten zijn er voor alle leeftijden en alle seizoenen. Als een bepaalde activiteit afgerond is, kan het 'hoekje' achter in het 50-dingen boek op de zegeltjeskaart geplakt worden. Het 50-dingen boek bevat tevens een grote kaart van de omgeving. Daarop zijn door verschillende organisaties en IVN-leden de beste plekken gemarkeerd voor diverse activiteiten. Centrale rol speelt Olga de oeverzwaluw. Als vaste deelnemer aan de activiteiten duikt zij op iedere pagina op en neemt zij de kinderen mee op avontuur.

Dankzij bijdragen van onder andere de gemeente Etten-Leur, Rabobank West-Brabant Noord, het Prins Bernard Cultuurfonds, ZLTO Etten-Leur, het Brabants Landschap, en verschillende ondernemers van Etten-Leur kon IVN Etten-Leur e.o. de ontwerper en de drukker betalen.

Maïs

Na het officiële gedeelte verspreidden de kinderen zich over het terrein van De Turfvaart om zich bezig te gaan houden met allerlei leuke onderdelen uit het 50-dingen boek. Onder begeleiding van een groot aantal vrijwilligers werd onder andere zeer enthousiast meegedaan aan appels en zoete maïs poffen op een kampvuurtje, honing proeven onder leiding van een imker, een blote voetenpad lopen, stenen schilderen, een fruitsalade maken en echte braakballen van een uil uit elkaar halen om te zien wat de uil zoal gegeten had. Andere groepjes hielden zich bezig met het spotten van vogels of onderwaterleven uit de Westpolderplas scheppen, en bloemenzaadbollen en sprokkeltakken maken. De reacties van de meeste kinderen waren vrij unaniem: "Ik wist niet dat je buiten zulke leuke dingen kon doen!"

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief