Afbeelding
Foto: Johan Wagenmakers

Team De Krom haalt ruim 30.000 euro op voor KiKa

Door: Vera de Geus algemeen

Van 24 tot en met 29 juni fietsen vier mensen, nauw verbonden aan De Krom Bestratingen, de Giro di KiKa. In de strijd tegen kinderkanker fietsen zij in totaal een kleine 1000 kilometer en overbruggen daarbij zo'n 15.000 hoogtemeters door Toscane en Umbrië.

DOOR JOHAN WAGENMAKERS

"Mijn vader is vier jaar geleden overleden op 55-jarige leeftijd en had die vreselijke ziekte. Op zijn sterfbed zei hij: mannen géén bloemstukken tijdens de uitvaart, maar zet maar bussen weg voor KiKa", zegt Johan de Krom. Samen met zijn broer Martijn runt hij De Krom Bestratingen, oorspronkelijk afkomstig uit Hoeven maar sinds 2016 gevestigd in Etten-Leur. Beide heren wonen in de gemeente Rucphen. "Sindsdien is KiKa hét goede doel van de familie geworden. Bij de opening van de nieuwbouw wilden we geen cadeau's maar alleen, maar giften voor KiKa bijvoorbeeld. Kinderen en kanker gaan ons na aan het hart."


Bizar
Deze vrijdagavond wordt er een sponsoravond gehouden en stroomt Studio 76 in Etten-Leur langzaam vol met vrienden, familie, relaties, donateur en sponsoren die de actie een warm hart toedragen. De voorbije maanden zijn er diverse acties gehouden om geld in te zamelen. Bovendien gaat de aanzienlijke opbrengst van een pop-up kringloopwinkel in Sint Willebrord en het prijzengeld van de winnende carnavalswagen van de Zooitrappers uit Hoeven naar dit goede doel. Op deze avond wordt - naast de presentatie van Team de Krom - een tussenstand van maar liefst 30.694,58 euro bekendgemaakt. Tussenstand, omdat tot eind juni nog steeds geld overgemaakt kan worden via www.girodikika.nl/team-de-krom. "Het streven was 12.000 euro, maar bij ons gaan dit soort dingen niet normaal. We hebben zoveel steun, zeker ook uit onverwachte hoek, ontvangen. Gewoon bizar," laat Johan weten.


Zwarte rand
Na vanaf 2014 eerdere donaties te hebben gedaan, leek het de broers een goed idee, omdat ze veel fietsliefhebbers om zich heen hebben, om dit jaar in het kader van KiKa met een wielerteam mee te doen aan Giro di KiKa: zes dagen fietsen in Italië. "In het keukentje op ons bedrijf is dat idee samen met 'oonze Frans' ontstaan," lacht Johan. Daarmee doelt hij op een van zijn werknemers Frans van de Lindeloof, die samen met zijn broer Adrie, diens schoonzoon Sebastian Hagens en diens vader Bas de sportieve strijd aangaan. "Mijn drijfveer is onze op 14-jarige leeftijd overleden dochter Heleen. Dit heeft een zwarte rand aan ons leven gegeven," merkt Frans onder meer op. Team de Krom wordt gecompleteerd door Evelien van de Lindeloof, Dennis van de Luijtgaarden, Bert Heeren, Johan, Martijn en moeder Dien de Krom. Zij zijn verantwoordelijk voor de begeleiding en verzorging van de renners. In Italië sluit Team de Krom zich aan bij de overige teams die namens KiKa de bergen gaan bedwingen.

Belangrijkheid onderzoek

Rien Schimmel, mede-oprichter en ambassadeur van KiKa, is speciaal naar deze avond gekomen om de belangrijkheid van het onderzoek naar kinderkanker nog eens te benadrukken. "Kanker hoort niet bij kinderen thuis. Dit is een ander type kanker dan bij volwassenen, waar verreweg het meeste geld naar toe gaat. Het onderzoek naar kinderkanker heeft zelfs 15 jaar stil gelegen. Om hier tegen in actie te komen hebben we in 2002 KiKa opgericht. De genezingskans is nu 75%," laat hij de zaal onder meer weten. "Het is geweldig om mee te maken dat mensen zoals hier zó enthousiast raken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief