Femke Braat met Culia.
Femke Braat met Culia. Foto: Stella Marijnissen

Amazone Femke Braat mikt op Olympische Spelen

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ETTEN-LEUR - Op sportief gebied - zowel op landelijk, Europees als wereldniveau - doet Etten-Leur het helemaal niet slecht. Aan het sportfirmament is een veelbelovende nieuwe ster verschenen die Femke Braat heet. Zij beoefent de ruitersport en is op 13-jarige leeftijd succesvol in het springen met haar paard Culia. Ooit hoopt ze deel te nemen aan de Olympische Spelen.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Femke is bij wijze van spreken tussen de paarden geboren. Met haar ouders woont ze op De Bollenhoeve, een manege in het buitengebied van Etten-Leur. Naast paardrijden voetbalt ze bij DSE. Vader Herwin vindt het leuk dat zijn dochter er een teamsport bij doet. "Paardrijden is redelijk individualistisch", zegt hij.

Paardrijden

Femke begon op haar vijfde met paardrijden. De start was met een kleine A pony. "Dat was een leerpony", vertelt ze. "Een lief ouwetje, die Whiskey heette. Hij was echt heel braaf, maar de eerste keer dat ik erop zat viel ik er wel meteen weer vanaf." Ze liet zich niet uit het veld slaan, klom er weer op en begon haar carrière als amazone. In eerste instantie deed ze veel aan dressuur, maar toen ze zeven jaar was kwam daar verandering in. "Toen kreeg ik Sjoukje, ook een A pony, maar dat was meer een springpony. En toen dacht ik: ik wil eigenlijk wel springen en aan wedstrijden meedoen." Een jaar later, in 2013, werd ze met haar acht jaar tweede op de Brabantse Kampioenschappen van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Met D pony Colba springt ze in de klassen M (midden) en Z (zwaar) en werd ze dit jaar derde op Indoor Brabant in de Brabanthallen.

Wedstrijden

Dit jaar stapte ze ook over op paarden en begon met First Choice, op eigen bedrijf gefokt. "Hij is echt speciaal. Best wel onervaren, maar hij heeft heel veel talent." Ze neemt deel aan nationale Children wedstrijden (de KNHS-Luzac Jeugdcompetitie Springen), in de leeftijdscategorie 12-14 jaar. Daarnaast zijn er junioren groepen 15-18 en young riders 18-21 jaar van de KNHS. Voor Femke is dit het voorportaal om door te kunnen groeien tot deelname aan de nationale seniorentop. De Children wedstrijden zijn feitelijk observatiewedstrijden met in de finale kans op de KNHS-Luzac Cup. Het was trainer Teun van den Broek die haar stimuleerde om daaraan deel te gaan nemen. Femke won op Culia een van de voorrondes, behaalde een vierde en een achtste plaats in de finale en is tevreden. In april van dit jaar eindigde ze bij de Nederlandse kampioenschappen in Mierlo op de twaalfde plaats, een goede prestatie.

Oostenrijk

Recentelijk werd een memorabele prestatie neergezet in Oostenrijk. Daar werd Braat met het nationale team, samengesteld door de bondscoach van de KNHS Children, tweede in de FEI Nations Cup. Ze sprong met Culia. "Dat was echt heel mooi." Volgens haar moeder zitten de Europese Kampioenschappen er dit jaar waarschijnlijk nog niet in. "Niet omdat ze niet goed genoeg is, maar meer vanwege haar gebrek aan ervaring."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief