Van links naar rechts Ruud, Heidi en Ruben Visser. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Van links naar rechts Ruud, Heidi en Ruben Visser. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Familie Visser is trots op autowascentrum 't Vosje

Door: Peter Houtepen Algemeen

ETTEN-LEUR - De strijd om de felbegeerde Beste Ondernemers Visie (BOV)-trofee die JCI Etten-Leur jaarlijks uitreikt, voorafgaand aan het culinaire evenement Lekker Etten-Leur, gaat tussen ondernemers uit Etten-Leur en omgeving. Jaarlijks wordt een thema verbonden aan de verkiezing, dit keer familiebedrijven. Het is aan de jury om te beoordelen welke van de drie ondernemende families dit jaar met de eer gaat strijken. De genomineerde bedrijven zijn Autowas & Poetscentrum 't Vosje, Bouwcenter Nelemans en de Menmoerhoeve. De winnaar wordt op vrijdag 31 augustus bekendgemaakt.

DOOR STELLA MARIJNISSEN

Ondernemers Heidi en Ruud Visser begonnen hun Autowas & Poetscentrum middenin de weilanden van Vosdonk. Aan de Lokkerdreef en omgeving waren wat autodealers gevestigd, het industrieterrein breidde zich snel uit en met de aanleg van de A58 om Etten-Leur heen dacht het echtpaar met hun vier kinderen een toekomst te vinden. En ze hadden gelijk: er ontstond een florerend bedrijf.

Ervaring

Heidi en Ruud Visser komen oorspronkelijk uit Zwijndrecht. Zij vatten eind jaren negentig het plan op om zelf een bedrijf te starten. Dat werd een autowas- en poetscentrum aangezien Ruud Visser, zelf afkomstig uit een familiebedrijf, daar ruimschoots ervaring in had. Zij zagen er brood in. Er werd gezocht naar een locatie en hun oog viel op Etten-Leur. "Dat was de snelst groeiende gemeente dachten wij", vertelt Heidi Visser. "De snelweg werd omgeleid en er waren autodealers in de buurt, die ons klandizie bezorgden."

Milieu

Op 1 oktober 1999 startte het bedrijf met een voor die tijd revolutionair bio recycling systeem, waarbij al het gebruikte water wordt hergebruikt. Jaarlijks kan het auto verzorgingsbedrijf rekenen op de interesse van bezoekende scholieren. Het logo en de naam hebben hun eigen historie. "Het industrieterrein heet Vosdonk, denk aan het roofdier vos met goede en slechte eigenschappen. Maar 't Vosje is ook een mooie vlinder. En als het milieu goed is, dan zijn er veel vlinders." De eerste drie jaren waren volgens Visser tropenjaren. "We moesten iets opbouwen, de consument bereiken." En daarin slaagden ze. Het bedrijf groeide en heeft momenteel zijn klanten, zeven dagen per week, vanuit Etten-Leur en wijde omgeving.

Helpen

Het echtpaar heeft vier kinderen die van jongs af aan gewend waren om mee te helpen in het bedrijf. Van de vier zijn zonen Ruben (31) en Roy (26) permanent bij het bedrijf betrokken. Ruben is tussentijds mede-eigenaar geworden en belast met de algehele bedrijfsvoering. Roy treedt nu nog op als rechterhand van Ruben, maar krijgt in het voorjaar van 2019 de leiding over een tweede vestiging die geopend gaat worden in Oosterhout. De beide ouders hebben hun eigen werkzaamheden met de administratie en algemeen advies. Een familiebedrijf heeft volgens hen overigens voor- en nadelen. "Er is een dunne lijn tussen zakelijke en familiebanden", zegt Ruben, "daar moet je rekening mee houden."

Leerbedrijf

't Vosje werkt met vast personeel, maar is daarnaast leerbedrijf. Leerlingen van het Florijn College uit Breda vinden er een stageplek of werken naast hun schooldag vier dagen of meer op basis van lerend werken. Daarnaast kunnen jongeren uit het speciaal onderwijs er aan de slag. Ruben: "Zij hebben wel extra begeleiding nodig, maar horen bij het team en weten dat ze een belangrijke schakel zijn."

Volgens Ruben Visser en zijn moeder ligt hun succes, naast service en kwaliteit, in de benadering van hun klanten. "De klant is koning. Iedere klant wordt persoonlijk benaderd. We hebben een ontvangstruimte waar een kop koffie kan worden gedronken en voor de kinderen hebben we snoepzakjes."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief