Eén van de speeltuintjes die onderhanden genomen worden.
Eén van de speeltuintjes die onderhanden genomen worden. Foto: Guus Arnouts

Speeltuintjes op de schop met nieuw Speelplan

Door: Guus Arnouts Politiek

ETTEN-LEUR - Het vernieuwde 'Speelplan' ter vernieuwing of onderhoud van speeltoestellen in de wijk Hooghuis ligt tot en met 24 september ter inzage in de hal van het Stadskantoor. De herziening van dit oude plan, uit 2011, geeft inspraak van de burger in een deel gemeentebeleid.

De werkgroep heeft een analyse gemaakt van alle speellocaties in de wijk en gaven daarna een aanvullend advies aan de gemeente, dat is vastgesteld in een concreet plan: het Speelplan. "Iedere zeven jaar houdt de gemeente de speelplekken in Etten-Leur onder de loep. De gemeente heeft voor Hooghuis 38.000 euro beschikbaar gesteld voor de aanpak van de speeltoestellen", aldus Laura Hamers namens de gemeente.

Advies en plan
Uit het plan komen een aantal opties uit naar voren: de speelplek in kwestie behouden, opheffen of het aanvullen of mogelijk verplaatsen van de speeltoestellen. De werkgroep hield bij deze analyses rekening met de wensen van de ouders en hun kinderen evenals het beschikbare budget. De gemeente heeft samen met een groep wijkbewoners, van wie ouders, en Wijkbelang gekeken naar de aanpak. "De speeltoestellen komen op een shortlist te staan", legt Hamers uit. "Er wordt kritisch gekeken naar de locaties en vernieuwingen. Er komen geen speeltuintjes bij, maar we kijken doelgericht naar toestellen die vervangen of gerepareerd worden."

Verandering
Om tafel zit ook Jos Bastiaansen die als opzichter van de gemeente al 40 jaar ervaring heeft in het onderhoud van de speeltoestellen. "Je ziet het onderhoud groeien. Doordat er meer bebouwing, meer mensen en meer auto's bij zijn gekomen in al die jaren, verandert het gemeentebeleid mee. Maar waar veel slijtage is, wordt in ieder geval veel gespeeld en dat zien we dan ook graag. Met vandalisme in de Etten-Leurse speeltuintjes valt het mee gelukkig, alleen graffiti door dikke watervaste viltstiften blijft een probleem."

Zien en horen
De kinderen van Hooghuis hebben geen grote hand gehad in het keuzeproces, maar dat is bewust zo gedaan. "Dan zou je wel heel bijzondere of grote speeltoestellen krijgen, de keuze van kinderen is vaak niet realistisch", aldus Hamers. Volgens Samantha, een buurtbewoonster en verbonden aan het Speelplan, zie en hoor je als ouder genoeg om tijdens het project met goede input te komen.

Inzage
Tot en met 24 september ligt het conceptplan ter inzage in de hal van het Stadskantoor bewoners kunnen nog tot dan reageren op de voorgestelde wijzigingen. "En reacties verwachten we nog zeker", vertelt Hamers. "Zeker van mensen bij wie er recht voor hun neus iets verandert. In dat geval luisteren we nauw naar hun voorkeuren, mits ze goed onderbouwd zijn." Mochten er geen reacties meer komen op het plan, dan bestelt en plaatst de gemeente dit jaar nog de nieuwe speeltoestellen. Na Hooghuis is het Speelplan van Hoge Neerstraat volgend jaar aan de beurt.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief