Ton en Yolanda Stoop Havenmeesters van het Jaar 2018

ETTEN-LEUR - Voor Ton en Yolanda Stoop was de dag volmaakt. Donderdag kregen zij in hun paviljoen de Turfvaart in Etten-Leur officieel het predicaat Havenmeester van het jaar 2018. Met het nodige ceremonieel en onder grote belangstelling kregen zij de bijbehorende oorkonde en het schildje uitgereikt uit handen van de voorzitter van de Koninklijke Nederlandsche Motorbootclub (KNMC), Peter Holleman.


Het was enige weken geleden een complete verrassing toen zij bezoek kregen van het bestuur van de KNMC en hen werd meegedeeld dat zij de eer kregen om zich Havenmeester(s) van het jaar 2018 te mogen noemen. Dat werd donderdagmiddag gevierd met een gezellig samenzijn en diverse toespraken waarin het echtpaar werd geroemd om zijn gastvrijheid en vriendelijkheid.

Koninklijk

De KNMC werd door een klein groepje mensen dat actief was in de watersport in 1907 opgericht. Zij ontwikkelden waterkaarten voor heel Nederland, maar vooral voor het IJsselmeer en daar werd in 1917, aan het eind van de Eerste Wereldoorlog, door het Nederlandse leger dankbaar gebruik van gemaakt. Het was een regeling 'om niet' en vanwege deze bijdrage kreeg de vereniging het predicaat Koninklijk.

Kritisch

De club heeft inmiddels ongeveer 400 leden die veel varen. De leden organiseren onder andere toertochten. De schepen die daaraan deelnemen variëren in lengte van 9 tot 20 meter en doen havens in Nederland en Europa aan. Bij hun bezoeken aan de havens wordt er ook geoordeeld door de schippers en hun ervaringen delen zij met de toercommissie. "We bezoeken zo'n honderd havens per jaar en we verblijven daar dan één à twee nachten", vertelt Holleman, "en het zijn kritische mensen dus als ze iets goed vinden dan ís het ook goed." Gekeken wordt naar gastvrijheid, zakelijke dienstbaarheid en wat er gedaan wordt om het de bezoeker zo goed mogelijk naar de zin te maken.

Gastvrijheid

Brabant telt veel KNMC-leden, maar een bezoek aan de haven van Etten-Leur staat in verband met zijn grootte niet direct als eerste op de agenda. Toen dus in september 2018 veertien schepen wilden aanmeren kwam daar wel enige organisatie en stuurmanskunst bij kijken. Maar Stoop is niet voor een kleintje vervaard, durfde dat best aan en in slagorde werden de schepen binnengeloodst en kregen zij allen een plaatsje. "En geen krasje erop", lacht Stoop. Vandaar naar een uiterst positieve reactie van de schippers naar de commissie was een kleine stap en de keuze Havenmeester van het Jaar werd, mede namens de goede service, gastvrijheid en onvervalste Brabantse vriendelijkheid en behulpzaamheid, een logische.

Ophaalbrug

Wat steken werden uitgedeeld richting gemeente, ter plaatse vertegenwoordigd door wethouder Kees van Aert. "We willen toch een lans breken voor de brug", zei Holleman, "die is een meter te laag. Als het bijvoorbeeld een ophaalbrug wordt dan kunnen we met veel meer schepen naar die prachtige zwaaikom. Goed voor ons en goed voor de middenstand lijkt me." Van Aert blikte in zijn toespraak ruim 18 jaar terug in de tijd. "Hoe haal je het in je hoofd om in Etten-Leur een jachthaven te beginnen, zeiden we. En hoe ongelijk hadden we, het resultaat is er. Al achttien jaar!" En voor de ophaalbrug vroeg hij zich af of de Engelse vertaling daarvan wellicht crowdfunding was.

Fantastisch

Ton en Yolanda Stoop waren zichtbaar tevreden met hun onderscheiding en het heklicht dat hen ter ere van de benoeming uitgereikt werd door Rini Boertjes, voorzitter van de Vereniging Varen in Brabant, waar Stoop al jaren bestuurslid van is. "Als je er als zo'n kleine haven uitspringt dan is dat fantastisch", constateert Ton, aangevuld door Yolanda met: "Geweldig die waardering, maar wel voor het hele team!"

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES