Afbeelding
Foto: artist's impression NBU

Nieuwe woonwijk Van Bergenpark weer stap dichterbij

Door: Addo Sprangers Algemeen,Nieuws

ETTEN-LEUR - De inspraakprocedure voor het voorontwerp bestemmingsplan Van Bergenpark in Etten-Leur heeft nauwelijks geleid tot wijzigen in het plan. Wel is de mogelijkheid om fiets- en voetpaden in de groenstrook aan te leggen door het college geschrapt.

Het plangebied ligt in het noordoosten van Etten-Leur en staat bekend als het terrein van GGz Breburg. Het plangebied wordt aan de noordzijde begrensd door de Kapelstraat en de achterzijde van de bebouwing gelegen aan de Lange Brugstraat, aan de oostzijde door de Kerkstraat en Kasteellaan, aan de zuidoostzijde de Begijnstraat en de Vijfhuizenweg en aan de westzijde door de Pastoor Binckstraat, Leurse Branden en het Van Bergenplein. Het ontwerp maakt het mogelijk om in het gebied appartementen en grondgebonden woningen (in totaal 220 woningen) te bouwen. Daarnaast is er ruimte om de daarbij behorende voorzieningen, zoals wegen, parkeren en groen, aan te leggen.

Reacties

Na de bekendmaking van het voorontwerp bestemmingsplan door het Etten-Leurse college op 30 januari van dit jaar lag het plan zes weken lang ter inzage voor inspraak. Dat leverde welgeteld vier reacties op. Zo merkte een bewoner van de Kerkstraat op dat volgens het plan in de groenstrook ook verhardingen kunnen worden aangelegd in de vorm van fiets- en voetpaden en overige openbaar toegankelijke verhardingen. Deze inwoner vroeg het college om de groenstrook beter te borgen door te regelen dat deze verhardingen niet zijn toegestaan.

Ingewilligd

In hun reactie maken burgemeester en wethouders duidelijk dat de aanwezigheid van voet- en fietspaden in het groen als gewoon kan worden beschouwd en dat hiermee geen afbreuk wordt gedaan aan de beleving van groen. "Daarom is het gebruikelijk om in een bestemmingsplan bij de bestemming 'Groen' deze voorzieningen op te nemen", zo luidt de uitleg van het college. Desondanks is het verzoek van de bewoner ingewilligd en komen er In de woonwijk Van Bergenpark in het groen dus geen fietspaden of overige openbaar toegankelijke verhardingen. Deze zijn uit de bestemmingsomschrijving gehaald.

Leefomgeving

Andere bewoners kregen nul op rekest. Zo maakten een bewoner van de Kouwelaarsbrand en IVN Vogel- Natuurbescherming Etten-Leur en omstreken het college erop attent dat groen en natuur van belang zijn voor een goede leefomgeving en dat er derhalve niet gebouwd zou moeten worden in het dierenparkje Leurse Branden. Het college kan zich vinden in de stelling dat groen van belang is voor een goed woon- en leefklimaat. Burgemeester en wethouders melden daarnaast echter dat de voor de ontwikkeling van woonwijk Van Bergenpark gehanteerde groennorm van 80 m2 per woningvoldoende is voor de realisatie van een groene woonomgeving.

Groenzone

Die groennorm is vertaald in een aaneengesloten groenzone die aansluit op het bestaande Heerma van Vosplantsoen aan de voorzijde van het Sint Antoniusgebouw, ook wel Hooghuys genoemd. Verder komt er een padenstructuur die uitnodigt tot wandelen naar bijvoorbeeld het centrum van Etten-Leur-Noord. Het groen wordt weliswaar anders gesitueerd, maar ook in de nieuwe situatie krijgt het gebied een groen karakter dat bijdraagt aan een goed woon- en leefklimaat, zo maken burgemeester en wethouders duidelijk.

Ter inzage

Het aangepaste plan ligt sinds donderdag ter inzage. Tot en met 12 juni 2019 kan iedereen schriftelijk,mondeling of digitaal een zienswijze indienen bij de gemeenteraad van Etten-Leur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief