Stoom carrousel en Lunapark toen.
Stoom carrousel en Lunapark toen. (Foto: )

Eeuwfeest kermis in Etten-Leur (deel 2)

  algemeen

ETTEN-LEUR - Kermis is een volksfeest, vermaak, waarvoor de familie Janvier al sinds vorige eeuw leverancier is.


Stoom carrousel en lunapark
Zij maakten er een levenswerk van om mensen te amuseren met draaimolens en hun, vooral niet te vergeten, stoom carrousel. Hun vermaakzaken, met later daarbij ook het lunapark, in de volksmond bekend als cakewalk, met het fantastische orgel en prachtige front, leveren voor menigeen nu nostalgische gedachten op aan die tijd. De familie Janvier was koploper in de kermisbranche, waarbij goede en slechte tijden elkaar afwisselden.

Janvier
De familie Janvier had in die tijd een heel attractiepark waarmee ze door het land reisde. Buitenlandse avonturen waren helaas niet zo succesvol. Het waren ondernemers met moed en vernieuwingsdrang en ze werden daarvoor geroemd en geprezen. Bij vele kermissen in het land graag geziene exploitanten. In de loop der tijden is de familienaam Janvier een beetje van het kermistoneel verdwenen. Dochters namen bij hun huwelijk in die tijd meestal de naam van hun man aan.

Bergen op Zoom
Maar de naam Janvier leeft nog voort, ondermeer in het "Markiezenhof" in het kermis museum in Bergen op Zoom. Alsmede in het boek "Alles draait…ik zie sterretjes", geschreven door Dimph Nelemans, een van de vele kermisfanaten. De plaats Bergen op Zoom is nog steeds hun thuishaven. Hoewel verdwenen, nee toch niet helemaal, want nadat George Reemer de exploitatie van het lunapark had overgenomen, bleef toch de naam Janvier in de geschiedenisboeken gehandhaafd. George is namelijk getrouwd met een vrouw uit de Janvier dynastie, namelijk Lena. We zien Lena en George samen nog zitten in de kassa!

Continuiteit
De Janviers en hun (aangetrouwde) kinderen en kleinkinderen waaierden uit en nog steeds leeft de familie voort en siert menig kermisplein op met hun attracties, zoals de cakewalk, de autoscooter en gebakkramen. Menig Ettenaar en Leurenaar denkt met weemoed terug aan de tijd dat hun prachtige creaties op de Markt en Lange Brugstraat stonden opgesteld. Deze attracties zorgden voor het enige vertier dat men zich toen kon permitteren. Ook nu nog staat Chris Reemer, zoon van George, elk jaar op de Etten-Leurse zomerkermis en in het najaar "op de Leur".

Cakewalk
Tijden veranderen, attracties veranderen, het is daarom een fantastische prestatie van onze Bergen op Zoomse gasten dat zij in al die jaren hun attractie zodanig weten te exploiteren, dat het publiek deze aantrekkelijk blijft vinden. De stoomcarrousel is verdwenen, staat nu in de Efteling, maar de bewegende bruggen, de ton en de rolmat zijn gebleven en op het front schitteren nu honderden lampjes.
Van de façade van glitter en goud zoals die in de dertiger tot vijftiger jaren werd opgebouwd, is nu de moderne cakewalk overgebleven. Het orgel is vervangen door mechanische muziek die nu uit de luidsprekers knalt. Het wagenpark is de laatste jaren gemoderniseerd. Vervoer per trein en paard en pakwagen zijn vervangen door moderne vrachtwagens.

Economische druk kermisexploitaties
Het exploiteren van kermisattracties wordt steeds moeilijker. Volgens Chris is daarvan de oorzaak de vele vormen van vermaak tegenwoordig en de opkomst van de televisie, de attractieparken en vele festivals. Vroeger was de kermis het enige vermaakt voor de burgers. Ook de invoering van de euro heeft zijn weerslag gehad.
"Mijn herinneringen aan de Ettense- en Leurse kermis zijn prachtig. Vandaar dat wij graag hier blijven komen en inschrijven voor een standplaats op deze kermissen. De cakewalk is niet weg te denken hier, het is een soort relikwie geworden die gekoesterd wordt, ook in moeilijke tijden als deze. De jeugd blijft de attractie waarderen!
Het is eigenlijk allemaal snel gegaan. Vroeger was het ook niet zo moeilijk om personeel te krijgen. Al hield menig ouder toch wel haar opgroeiende dochter(s) in de gaten, want het was een uitdaging om "vriendjes" te worden met kermisklanten. Menig echtpaar is op de kermis "gekoppeld". Het doet me nog wel denken aan de tijd van vroeger, toen hele families onze attractie bezochten, dat was altijd een feest op zich, ook voor ons".

Welkom op de kermis
Kortom Etten-Leur we zijn er weer bij dit jaar. Wij bieden amusement voor een ieder, geen dure entreeprijzen zoals bij de attractieparken. Wij zijn het pretpark dat reist, dat zit in ons bloed. Wees welkom bij alle kermisexploitanten die dit jaar weer voor een kermis zorgen die uitnodigt om beleefd te worden! "Haal de plaatsbewijzen aan de kassa".

Eeuwfeest
Chris heeft de honderd jaar vol gemaakt en is daar ook het Etten-Leurse publiek dankbaar voor. Tijdens de zomerkermis kunt u een kijkje nemen in honderd jaar geschiedenis familie Janvier-Reemer bij de fototentoonstelling. Deze expositie vindt u in het chalet opgesteld tussen de kermisattracties.

Kermiskrant
In de kermiskrant die op woensdag 26 juni 2019 uit komt, wordt uitgebreid aandacht geschonken aan dit jubileum.
Ook vindt u hierin informatie over alle attracties, het programma en niet te vergeten de kortingsknipbonnen voor de kermis.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES