Diamanten echtpaar Corrie en Tiny Augustijn. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Diamanten echtpaar Corrie en Tiny Augustijn. FOTO STELLA MARIJNISSEN

Zestig diamanten jaren voor Corrie en Tiny

Door: Stella Marijnissen Algemeen,Nieuws

ETTEN-LEUR – In 1932 werd op de Leur een jongen geboren. Hij werd Tiny gedoopt en was de zoon van 'mulder' Augustijn. In datzelfde jaar werd Corrie geboren en zij was de dochter van pa en ma Jongenelis, winkeliers in manufacturen. Beide uit hetzelfde dorp afkomstig. Zij werden een paar. "Gij gelooft toch niet dat ik buiten de Leur getrouwd waar" gniffelt Tiny Augustijn.

Op 1 augustus is het zover, dan is het zestig jaar geleden dat Tiny Augustijn en Corrie Jongenelis trouwden. Eerst voor de wet door wethouder Cees Pijs, die daarnaast ook voorzitter was van de boerenbond. Een enigszins heikel punt gezien de zakelijke concurrentie. En vervolgens door naar de Sint-Petruskerk voor het èchte huwelijk. Maar voordat het zover was moest er nog wel veel water door de Leurse haven stromen want de twee hadden het eigenlijk veel te druk voor verkering en zo.

Winkel

Corrie Jongenelis komt uit een gezin van acht kinderen, ze was de tweede telg. Na de lagere school meehelpen in de huishouding en de textielwinkel van haar ouders op het Lichttorenhoofd was de normaalste zaak van de wereld. Maar vooral de winkel vond ze niet erg "ik vond verkopen erg leuk."

Molen

Tiny Augustijn was voorbestemd om te studeren in Huijbergen maar wegens omstandigheden werd die opleiding onderbroken om thuis te helpen in graanmolen De Lelie. "Ik wilde dat, was de enige van de zeven kinderen. Mijn moeder maakte zich ongerust over mijn opleiding maar ik zei: dat komt later wel. 't Is er nooit meer van gekomen." Ze maalden beneden het graan in de gemoderniseerde molen die in 1937 was afgebrand. Boven werd dat tot bloem verwerkt. Vervoer ging per paard en wagen tot de eerste vrachtwagen werd gekocht in 1950. Een oude legerwagen uit de tweede wereldoorlog. Bak erop bouwen en een ander kleurtje en de familie was gemotoriseerd.

Rad van Fortuin

In november 1950 tijdens de missiezondag in het patronaat (het latere Turfschip aan de Lange Brugstraat) zagen zij elkaar. Er moest geld ingezameld worden voor de missie. Hij draaide het Rad van Fortuin. Zij verkocht de lootjes en droeg het geld over aan Tiny die dacht: 'dat is wel een leuk meske doar.' Er volgden geen afspraakjes, ze hadden het veel te druk met van alles. Totdat het eerste bezoek aan het ouderlijk huis van Corrie volgde. "Mijn ouders waren vijfentwintig jaar getrouwd en we zaten naast elkaar." Het jaar was 1952.

Huis

Zaterdagavond kwam Tiny op bezoek, tenminste als hij niet op het toneel stond, zijn grote hobby. Zondag werd voornamelijk besteed aan voetballen. "Tiny ging overal in de omgeving voetballen kijken en ik fietste gewoon mee." In 1958 besloot Augustijn dat het tijd werd om een stapje verder te gaan. "Ik zei: volgend jaar gaan we trouwen" vertelt hij. "Maar ja, zie maar eens aan een huis te komen." Die kans kwam inderdaad een jaar later toen een huis te koop kwam op het Van Bergenplein.

Druk

Het ondernemende tweetal had, naast het gezin met vijf kinderen, een druk zakelijk leven. Corrie stond 16 jaar in haar dierenspeciaalzaak De Nachtegaal en manlief hield zich bezig met de molen en een handel in bloem in Breda. Daar meerden de schepen aan in het Spanjaardsgat om gelost te worden. Sjouwen met zware zakken van vijftig of zelfs vijfenzeventig kilo op de schouders. Na het werkzame leven werd de molen in 1993 ondergebracht in stichting Molen de Lelie om daarna gerestaureerd te worden en teruggebracht in zijn oorspronkelijke staat. Ook de bloemhandel in Breda werd afgestoten.

Mis

Het paar is daarnaast altijd heel actief geweest in de Leurse gemeenschap, wie kent hen tenslotte niet, en zijn gelukkig in hun huwelijk. "Ik heb een prachtig leven gehad" zegt Tiny. Het diamanten huwelijk begint op 1 augustus om 13.30 uur met een mis in de Sint-Petruskerk. Het paar nodigt belangstellenden hiervoor van harte uit.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief