Egan Bernal in de Etten-Leurse bocht. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Egan Bernal in de Etten-Leurse bocht. FOTO STELLA MARIJNISSEN
FOTOALBUM

Super Profwielerronde in Etten-Leur

ETTEN-LEUR – Wat een belevenis was het weer, de Profwielerronde Etten-Leur die duizenden bezoekers deze zondag naar het centrum wist te trekken, waar de fine fleur van de wielerwereld acte de présence gaf. Publiekstrekkers, dat wel. Maar de plaatselijke wielrenners, niet gebonden aan enige beperking van licenties, èn de jeugd lieten zich niet onbetuigd. Het was een feest voor het oog. Ook voor niet-wielerfanaten.


Heerlijk Nederlands weer, dus de prominenten kregen onderweg wat hemelwater over zich heen. Maar eerst was daar de start met de winnaar van het vorig jaar Twan van Schalk met zoon Rens die met zijn dertien jaar voor de laatste keer denkt mee te doen in de Funklasse. De voetballer heeft de smaak te pakken en gaat zich serieus richten op het wielrennen. "Volgend jaar gaat hij meedoen aan wedstrijden" zegt moeder Desirée, die het startpistool ter hand mocht nemen. Helaas weigerde het eigenzinnige ding en klonk het schot nadat iedereen vertrokken was. Het maakte niet uit. Martien de Bruijn wist ondanks dat toch de eerste plaats te behalen.

Remmen

Na de Funklasse volgde de dikke bandenrace voor de jeugd met maar liefst vijfennegentig deelnemers in de diverse categorieën. De meiden kregen enige voorsprong en gingen er, na de peptalk van speaker Kees Maas, als een speer vandoor. Waarna het de beurt was aan de jongens. Na enige tijd werd Maas wat onrustig en vroeg zich af "waar blijven mijn meiden? Zijn ze misschien naar Sprundel gereden?" Maar zij kwamen de bocht om racen, op de wielen gevolgd door de jongens. In het uitrijveld moest er wel tot kalmte gemaand worden. "Rèmmen!" was de waarschuwing, want de snelheid was extreem hoog en catastrofe dreigde in het deelnemersveld. Maar gelukkig werd er met jeugdige elan gereageerd. Remmen werden aangetrokken en ongelukken voorkomen. Enige pech was er wel met een lekke band en een afgelopen ketting, maar de race was een succes. De winnaars kregen een beker en een ereronde in een sjieke auto.

Concentratie

De loopfietsenrace voor de peuters was evenals vorig jaar een enorm succes. Eerst weer de meiden, eenentwintig in getal, die het spits mochten afbijten en vijfenzeventig meter met super snelheid aflegden. Gevolgd door evenzoveel jongens die zich eveneens niet onbetuigd lieten. Het ijsje dat hen beloofd werd aan het eind van de race zorgde zeker voor een stimulans. Of het enorme gejuich van de toeschouwers tot hen doordrong is maar de vraag. De concentratie straalde af van de snoetjes. Driejarige Jenna van Dorst won na een eerlijke loting via de notaris een spiksplinternieuwe loopfiets. Bij de jongens was Marijn Seelen (4) de gelukkige.

Toppers

Voorafgaand aan de toppers was het de beurt aan andere toppers die in het verleden meer dan hun sporen hebben verdiend. In de koppelwedstrijd kwamen Peter Winnen en Joop Zoetemelk uit tegen Jean-Paul van Poppel en Steven Rooks. Bij de start van het eerste koppel was ook Robbert Rasenberg aanwezig. Hij heeft een ziekte verwant aan de ziekte ALS en moest ten gevolge daarvan zijn wielrenaspiraties opgeven. Hij heeft het wel voor elkaar gekregen, ondanks zijn beperkingen, om ten bate van de stichting ruim 3.600 kilometer per fiets naar Genua af te leggen, in dertig etappes en drieëndertig dagen. "Het was heel zwaar" zei hij "ik heb het moeilijk gehad. Maar de opbrengst voor de stichting was het waard." Hij fietste 3.552,47 euro bij elkaar. Dat bedrag werd met het benefietdiner voorafgaand aan de TechnoGroup Profwielerronde Etten-Leur op 17 augustus aangevuld met 4.250 euro. Het totaalbedrag werd tijdens de start overhandigd aan de stichting ALS.

Noodlanding

Het strak georganiseerde programma van Etten-Leurs grootse wielerevenement dreigde te elfder ure nog verstoord te worden. Ergens, gedurende het ochtendprogramma, druppelde het nieuws binnen dat het vliegtuig, dat renners Peter Sagan en Steven Kruijswijk ophaalde vanuit Monaco, een noodlanding had moeten maken in Luxemburg. Voorzitter Ronnie Buiks liep met gespannen blik en het zweet op het voorhoofd rond maar het probleem, dat kennelijk te maken had met de olietoevoer, werd opgelost. De vlucht werd hervat en de renners waren er toch nog redelijk op tijd. Het programma kon doorgang vinden. Selfies met de celebs konden worden gemaakt, handtekeningen verzameld, en de renners reden de keien uit de straten.  Etten-Leur en zijn bezoekers genoten van een spectaculaire dag.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief