Frank Vrolijk legt de eed af bij burgemeester Miranda de Vries.
Frank Vrolijk legt de eed af bij burgemeester Miranda de Vries. (Foto: Anita Meeuwsen)

Frank Vrolijk beëdigd als opvolger van VVD-wethouder Martin van der Bijl

ETTEN-LEUR - De gemeenteraad van Etten-Leur heeft maandagavond alvast afscheid genomen van VVD-wethouder Martin van der Bijl. Tevens werd zijn opvolger, Frank Vrolijk, geïnstalleerd. Hij legde de eed af bij burgemeester Miranda de Vries.


Van der Bijl besloot enkele maanden geleden om te vertrekken als wethouder vanwege zijn relatie met een communicatie-adviseur van de gemeente Etten-Leur. Officieel blijft hij nog in functie tot aan de volgende raadsvergadering op 16 september.

Integriteit

Vorig jaar november maakten Van der Bijl en zijn vriendin hun relatie bekend bij de burgemeester. Vanuit het belang van de gemeentelijke organisatie en om integriteitsproblemen te voorkomen, besloten de burgemeester en gemeentesecretaris Cor Smits dat een van hen zijn/haar functie diende op te zeggen. De wethouder en de communicatieadviseur kregen tot de zomer van dit jaar de tijd om daar een besluit over te nemen.

Positief gevoel

Op 28 mei van dit jaar, net iets meer dan een jaar nadat hij was toegetreden tot het college in Etten-Leur, maakte Martin van der Bijl bekend zijn wethouderspost op te geven. "Natuurlijk vind ik dat jammer, maar ik gun mijn vriendin dat ze hier kan blijven werken", zo verklaarde hij toen.   

"Op 24 mei 2018 heb ik je welkom geheten in het college, nu zwaai ik je uit omdat je de liefde hebt gevonden", aldus burgemeester De Vries maandag tegenover de afscheidnemende wethouder Economische Zaken en Sociaal Domein. Zelf zei Van der Bijl over zijn vertrek: "Ik sta hier met een positief gevoel. Jammer dat ik afscheid moet nemen, maar ik doe dat heel bewust en met een hele goede reden. Ik heb het geluk gevonden bij mijn vriendin, waar ik een mooie toekomst mee ga opbouwen."

Tegen

Zijn opvolger Frank Vrolijk werd overigens bij de geheime stemming niet unaniem gekozen. Er waren 16 stemmen voor, zeven raadsleden stemden tegen. Onder de tegenstemmers bevonden zich in elk geval de raadsleden Louis Roks en Clasien de Regt van de fractie van Leefbaar Etten-Leur. Zij verklaarden overigens tegengestemd te hebben omdat ze van mening zijn dat - tegen het advies van de burgemeester en de gemeentesecretaris in - Van der Bijl zijn functie omwille van de liefde niet op had hoeven geven.

Ervaring

Frank Vrolijk heeft jarenlange ervaring in de gemeenteraad en neemt de taak van Van der Bijl met ingang van 16 september definitief over. Deze wijziging houdt in dat er binnen de VVD-fractie ook veranderingen gaan plaatsvinden. Edgar de Jager neemt het fractievoorzitterschap over van Vrolijk en Patricia van Baal-Pauwels zijn raadslidmaatschap. De beëdiging van Van Baal vindt plaats in oktober.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief