Van Goghs 'Zelfportret met verbonden oor en pijp'. Maar dan als foto van Marc Boom.
Van Goghs 'Zelfportret met verbonden oor en pijp'. Maar dan als foto van Marc Boom. Foto: Marc Boom

Van Gogh Kerk toont bijzondere foto's

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Met als titel 'Dichterbij Van Gogh' sluit de Stichting Vincent van Gogh Etten-Leur aan bij de afgelopen weekend geopende grote Van Gogh tentoonstelling in Het Noordbrabants Museum in Den Bosch. In de Van Gogh Kerk aan het Raadhuisplein worden bijzondere foto's getoond en bijzondere verhalen verteld.

Fotograaf Marc Boom kroop de voorbije paar jaar in de huid van Van Gogh en van zijn modellen. Resultaat: een serie unieke portretfoto's. Ze zijn van 25 september t/m 22 december te bewonderen in de Van Gogh Kerk in Etten-Leur.

Marc Boom (Amsterdam 1968), sinds kort woonachtig in Gorinchem, reproduceert op een bijzondere wijze onder andere beroemde portretten van Vincent van Gogh. Niet met een penseel, maar met zijn fotocamera en met echte mensen in de hoofdrol.

Nadat Marc met zijn Vincent van Gogh-portretfoto, ‘Zelfportret met verbonden oor en pijp’ de portretprijs 2016 van DigiFoto Pro magazine won, kreeg zijn werk onder meer aandacht van meerdere grote musea in Nederland. Zijn Van Gogh portretfoto’s waren ook te zien tijdens het Nederlands Filmfestival 2017 ter ere van de film Loving Vincent.

Het maken van een Van Gogh-portret of elke ander foto uit Marcs projecten neemt vaak maanden aan voorbereiding in beslag. Het zoeken van kleding, achtergronden, andere rekwisieten en het scouten van geschikte fotolocaties is erg tijdrovend. Daarbij komt de speurtocht naar het juiste model. Voor zijn Van Gogh portretfoto’s vond hij het model in zijn familie en vriendenkring.

Marc is niet zozeer op zoek naar de perfecte overeenkomst, maar meer naar de blik en uitdrukking in het gezicht. Die vindt hij veel belangrijker voor de gelijkenis met het originele schilderij. Als laatste is er de organisatie van de fotoshoot, waarbij hij de hulp inroept van assistenten, visagisten en haarspecialisten. Om nabewerking zo minimaal mogelijk te houden streeft Marc ernaar zijn werk zoveel mogelijk in één keer perfect te fotograferen.

Het werken naar model, het in de huid kruipen van een model en het streven naar perfectie zijn enkele van de vele overeenkomsten tussen Marc Boom en Vincent van Gogh.

“Bij elk nieuw project wil ik leren om mezelf te verbeteren en probeer ik door de ogen van Van Gogh te leren kijken. Zo wil ik zelf steeds dichter bij Vincent komen.”

Op een aantal dagen gedurende de fototentoonstelling vertelt Lia Mars verhalen over Van Goghs relatie met zijn familie, vrienden en modellen in Etten. Dat is op 29 september, 13 en 26 oktober, 9 november en op 8 en 14 december. Lia Mars vertelt steeds om 14.00, 15.00 en 16.00 uur. De vertellingen zijn gratis bij te wonen voor iedereen met een entreeticket tot de Van Gogh Kerk. Een ticket is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatiepunt op Markt 4. Zie voor de actuele openingstijden van de Van Gogh Kerk steeds de website vangoghkerk.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief