Robert Baumgardner in de KSE. FOTO AD KANTERS
Robert Baumgardner in de KSE. FOTO AD KANTERS Foto: Ad Kanters

Aftrap '75 jaar Bevrijd'

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Afgelopen vrijdag werd in de KSE de aftrap gegeven door de Amerikaan Robert Baumgardner met zijn lezing over ‘The man on the bike on the dike’. Hij vertelde het verhaal van zijn oom Haynes Baumgardner die op 18 september 1944 terugvloog van het droppen van parachutisten en materiaal nabij Udenhout in het kader van de actie Market Garden en ergens in West-Brabant zo laag over een dijk vloog waarvoor een fietser van zijn fiets moest.

Robert Baumgardner heeft jarenlang hiernaar onderzoek gedaan en dankzij een artikel in BNDeStem kwam Henk de Ridder er achter dat dit Geert Krijnen uit Zevenbergen moest zijn geweest. Zijn dochter herkende het verhaal in de krant. Haar vader had dat ooit eens een keer verteld maar er verder nooit aandacht aangegeven.

Voor Robert Baumgardner reden om naar Nederland af te reizen samen met zijn vrouw en nicht en om zijn verhaal te doen hierover in Zevenbergen. Maar voorafgaande daaraan was hij te gast in de KSE waar leerlingen die dit bijzondere verhaal aanhoorden en onder de indruk waren hiervan.

Ofschoon de exacte plaats van het voorval niet bekend is, gaan de diverse onderzoekers ervan uit dat dit nabij de toenmalige Zwartenbergse brug moet zijn gebeurd aan de Leurse kant. Vandaar ook dat Robert Baumgardner werd geïnterviewd bij deze brug en met tranen in zijn ogen nogmaals het verhaal van zijn oom deed. Ook van de presentatie zijn opnamen gemaakt.

Deze en andere bijzondere beelden van de bevrijding van de Tweede Wereldoorlog worden vanaf 26 oktober getoond in de tentoonstellingsruimte van de Expositie ’75 jaar Bevrijd’ in de voormalige kantoorruimte van de Rabobank aan het Burchtplein 84.

De Heemkundekring organiseert in het kader van ’75 jaar Bevrijd’ diverse activiteiten. Zo zijn zij tijdens de Jaarmarkt in een kraam aanwezig nabij de expo van de Cloveniersgilde op het voorplein van de Lambertuskerk. Aldaar zijn diverse legervoertuigen en worden er beelden getoond van de bevrijding. Kinderen kunnen gratis kruisboogschieten. Dit alles in samenwerking met Arto Laros de organisator van de Jaarmarkt.

Aansluitend aan de opening van de tentoonstelling ’75 jaar Bevrijd’ rijden legervoertuigen met onze burgemeester naar het Nederlands Drukkerij Museum om aldaar de tentoonstelling ‘Brabantse drukkers in de Tweede Wereldoorlog’ te openen. De oude legervoertuigen rijden daarna door naar de plaquette op de Leur van de Timberwolves. Als bijzondere herinnering aan het leger dat Etten en Leur op 30 oktober 1944 heeft bevrijd. Meer informatie op www.hetwithof.nl en binnenkort ook op www.janutenhoute.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief