Foto: Ton van Boxsel
FOTO'S

Fotoclub AFVP viert 50-jarig bestaan

ETTEN-LEUR - Op 8 oktober is het exact vijftig jaar geleden dat de aanzet werd gegeven voor de oprichting van fotoclub AFVP, voluit Amateur Fotografen Vereniging Prinsenbeek en Etten-Leur. Dat 'en Etten-Leur' is er later aan toegevoegd.


In 1969 verscheen in het septembernummer van de Gertrudisklok in Prinsenbeek een berichtje met de mededeling of er in het dorp mensen waren die interesse hadden om gezamenlijk over foto's te praten. Het initiatief tot dit verzoek was afkomstig van toenmalig burgemeester Pierre Batens van Prinsenbeek. In die tijd vond namelijk de fotografie zijn weg steeds meer naar de amateurs. De materialen en de toestellen, waarmee gewerkt kon worden, werden toegankelijk voor het 'grote publiek'.

Verhuizen

Op 8 oktober 1969 werd een vergadering belegd bij café 't Hert in Prinsenbeek met de 24 personen, die zich naar aanleiding van het berichtje in de Gertrudisklok  hadden opgegeven Een maand later, op 4 november, vond de oprichtingsvergadering plaats in café 't Hert. Tot 1986 werden de clubavonden gehouden in Prinsenbeek. Maar omdat een groot gedeelte van de leden afkomstig was (en is) uit Etten-Leur, werd besloten te verhuizen naar deze gemeente.

Doornbos

De vereniging vond er onderdak in het toenmalige Cultureel Centrum Doornbos aan de Spoorlaan. Na de sloop hiervan, in 2011, kon de fotoclub terecht bij de Panfluit aan de Trompetlaan.

In 2015, nadat bekend werd dat de AFVP niet langer meer gebruik kon maken van de Panfluit, werd een nieuw (en tevens het huidige) onderkomen gevonden in Ut Praotuis, het wijkgebouw van Banakkers. Hier heeft de club nu ook een vaste werk- en studioruimte tot haar beschikking en bestaat tevens de mogelijkheid om een aantal foto's als wisselexpositie te tonen.

Eerste uur

Huidig voorzitter Ton van Boxsel heeft alle verhuizingen meegemaakt. "Ik ben lid van de fotoclub vanaf het eerste uur. Van die vijftig jaar heb ik ook nog eens 42 jaar in het bestuur gezeten." Dat is ook de reden dat hij in aanmerking komt voor een lintje van de Fotobond. "Net als de penningmeester trouwens, die is veertig jaar lid."

De AFVP telt momenteel 33 leden, die eens in de twee weken op woensdagavond bijeen komen in Ut Praotuis. Op deze verenigingsavonden worden verschillende activiteiten georganiseerd, zoals bijvoorbeeld het bespreken van foto's van de leden (natuur-, portret-, close up-, architectuur- en straatfotografie).  

Rode draad

In het weekend van 18 tot en met 20 oktober vindt de jaarlijkse fototentoonstelling van de vereniging plaats in het Trouwkerkje aan het Van Bergenplein in Etten-Leur Noord. Daarbij wordt ook stilgestaan bij het 50-jarig bestaan. "Dat gebeurt in de vorm van een rode draad van één bij twee meter", vertelt Van Boxsel. "Daar staat middels foto's zo'n beetje de hele geschiedenis van de AFVP op. Daarnaast verwijzen een stuk of dertig QR-codes de bezoekers naar onze website, waar natuurlijk nog veel meer te lezen is."

De expositie wordt op vrijdag 18 oktober om 19.00 uur geopend door burgemeester Miranda de Vries en is daarna tot 22.00 uur te bezoeken. Verder op zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES