Foto: de Bode

Gemeente geeft bedreigde bij extra impuls

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur wil de bijen een impuls geven. Daarom wordt aangesloten bij het Bijenlandschap West-Brabant: een samenwerkingsverband om het leefgebied van de bij en andere bestuivers, zoals de hommel een impuls te geven.


"We stellen een eenmalige bijdrage van 5.000 euro ter beschikking", kondigt wethouder Kees van Aert aan. Bijen hebben het moeilijk. Een groot aantal soorten wordt bedreigd in het voortbestaan. Bijen zorgen voor bestuiving.

Dat is nodig voor 75 procent van de voedselgewassen, met name bij fruit en groenten. Daarnaast heeft ook 85 procent van de wilde planten bestuiving nodig. Het aantal bestuivers gaat wereldwijd hard achteruit in soorten en aantallen. Dat komt onder meer door de exotische varroamijt die voor een grote sterfte heeft gezorgd onder de Europese honingbijen.

Kansenkaart

Het Bijenlandschap werkt samen met de Wageningen Universiteit (WUR). Onderzoekers bekijken welke regio's in Etten-Leur geschikt zijn als leefgebied voor bestuivers. De gemeente krijgt tips hoe de biodiversiteit kan worden verbeterd. Die worden verwerkt in kansenkaarten voor de wilde bij.

Daarnaast bekijken researchers samen met vertegenwoordigers uit de teelt voor zacht fruit welke maatregelen zij kunnen nemen.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief