Teamfoto Heren 1 gemaakt na wedstrijd tegen Schiedam.
Teamfoto Heren 1 gemaakt na wedstrijd tegen Schiedam. Foto: Ester van den Maagdenburg

HCEL Heren 1 naar de overgangsklasse

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - “Meer van hetzelfde brengt je niet verder dan waar je bent, je moet meer leveren om meer te kunnen bereiken”, was de uitspraak die Victor Kwinkelenberg deed toen hij net was begonnen als onze coach. Ons doel van toen, een vaste eerste klasser zijn met Heren 1, was inmiddels bereikt.

Het jaar ervoor werd op de vijfde plaats geëindigd in de eerste klasse, een evenaring van het beste resultaat van Etten-Leur Heren 1 ooit. Ondanks het feit dat er het voorgaande jaar acht basisspelers waren gestopt, hadden we dit toch maar mooi bereikt. “Als we ons doel kunnen bereiken met minder, waarom zouden we dan meer energie leveren?” was de overheersende gedachte die niemand uit het team durfde uit te spreken.

Anderhalf jaar verder is die gedachte flink veranderd en is de filosofie van Kwinkelenberg doorgedrongen bij de spelers. We leveren meer, trainen harder, zijn meer betrokken en hebben onszelf een nieuw doel gesteld. De getalenteerde, maar wat minder ambitieuze gezelligheidshockeyers hebben eieren voor hun geld gekozen en zijn gestopt bij Heren 1. Sommigen hockeyen nog bij Heren 2, anderen zijn gestopt, maar allen zijn nog wel eens te zien langs de lijn bij Etten-Leur. Ons team is aangevuld met ambitieuze aanwas van binnen en buiten de club.

Met deze selectie zijn we voor het eerst bereid meer te zijn dan een getalenteerde groep vrienden die het leuk vindt om te hockeyen. We hebben de kwaliteit en de ambitie om meer te kunnen en willen bereiken dan we de afgelopen jaren hebben gedaan. Met daarbij de vraag: Wat is ons doel, wat willen we bereiken, waar doen we het voor: wat is onze droom?

De droom die wij uitspreken is om een overgangsklasser te zijn. Promoveren en dan handhaven tussen de gelouterde clubs in de overgangsklasse. Onze droom is om met de club waar we zijn opgegroeid, met vrienden als teamgenoten je te kunnen meten aan de semi-professionele teams in de overgangsklasse.

Onze resultaten van dit seizoen zijn hoopgevend om dit doel te kunnen behalen. In de eerste twee wedstrijdweekenden werden IJssel en Ommoord van het veld geveegd. Beide promovendi hadden na het eerste kwart al door dat ze tegen ons niks te zoeken hadden. De week hierna volgde een moeizame pot tegen de Delftse studenten, die in het laatste kwart door ons nog omgebogen werd tot overwinning, waarmee de derde overwinning uit drie wedstrijden werden veiliggesteld.

Hierop volgend waren de eerste serieuze wedstrijden van het seizoen thuis tegen Roomburg en uit tegen HUDITO, degradant uit de overgangsklasse,. Na een spannende maar onbesliste pot op het thuisfront gingen de drie punten een week later wel met ons mee naar Etten-Leur. Ook Forescate kon geen stokje steken voor onze ongeslagen reeks en de vijfde overwinning van het seizoen werd geboekt. Met zestien punten uit zes wedstrijden konden wij ons opmaken voor de wedstrijd om de eerste plek uit bij Schiedam. Schiedam, bij ons bekend als een stugge en sterk verdedigende ploeg, had tot nu toe al zijn wedstrijden gewonnen. Volgens Kwinkelenberg zijn dit soort ‘big games’ nodig om toe te werken naar ons doel. Het zijn namelijk goede graadmeters die een hoog niveau hockey vragen en dienen als goede voorbereiding op mogelijke play-offs. Tot dit weekend werd door ons nog nooit gewonnen van Schiedam, maar daar is gelukkig verandering in gekomen. De taaie kraker met een hectisch slot werd uiteindelijk met 2-4 gewonnen.

Momenteel staan we dus op de eerste plek en worden de juiste stappen gemaakt. Echter is het seizoen nog niet eens halverwege en zal niet te hoog van de toren geblazen moeten worden. Vooralsnog geven de geboekte resultaten motivatie en goede hoop op het bereiken van de doelstelling. Een mooi seizoen ligt mogelijk in het verschiet met daarin pittige trainingsweken, aanvallend hockey, een subliem teamweekend, het zinderende bekertoernooi en hopelijk aan het eind van de rit het behalen van het doel: hockeyen in de overgangsklasse.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief