In de spits loopt de wachttijd voor het stoplicht snel op.
In de spits loopt de wachttijd voor het stoplicht snel op. Foto: Monique Jansen

Gemeente wil autotunnel bij Ambachtlaan

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Een autotunnel onder de Ambachtlaan. Dat is volgens de gemeente Etten-Leur de oplossing om de verkeersdrukte op het knelpunt bij het Lichttorenhoofd, de Vijfhuizenweg en de Lage Vaartkant op te lossen.

Wethouder Kees van Aert heeft inmiddels gesprekken gevoerd met spoorwegbeheerder ProRail en de provincie Noord-Brabant: "Zij reageerden positief. Op deze manier pakken we het knelpunt goed aan." Het kruispunt staat tijdens spitsuren bomvol. Bestuurders moeten geregeld meer dan tien minuten wachten, voordat zij de spoorwegovergang over kunnen steken.

Lange rijen

De spoorbomen op het kruispunt gaan nu meerdere keren per uur dicht. In de spits ontstaan daardoor lange rijen voor de verkeerslichten. "De situatie is erg nijpend", vindt Van Aert. In het verleden praatten het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad al over maatregelen om de spoorwegovergang veiliger te maken. Een andere weginrichting is mogelijk, maar dat kost gauw vier ton. Daarbij is het nodig om andere software te installeren voor de verkeerslichten en om meer kabels aan te leggen. "En dan weten we nog niet of het probleem daarmee is opgelost. We gaan die kosten nog niet maken, voordat we weten of een tunnel mogelijk is", benadrukt de wethouder.

Financiële bijdrage

ProRail en de provincie Noord-Brabant onderzoeken of zij ook een financiële bijdrage kunnen leveren voor de tunnel. Daarover doen zij nog geen uitspraken. Van Aert is er voorzichtig positief over. Een tunnel bij de Ambachtlaan betekent dat de spoorwegovergang dichtgaat. "We willen wel een overgang voor fietsers. Anders moeten die ver omrijden", geeft de wethouder aan.

Andere afstelling

Als het plan voor de tunnel doorgaat, verwacht Van Aert dat deze op zijn vroegst in 2025 gereed is. De gemeente werkt ondertussen wel aan het verbeteren van de kruising. De stoplichten krijgen binnenkort een betere afstelling. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat weggebruikers minder lang hoeven te wachten voordat ze kunnen oversteken



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief