Gemengd koor De Cantorije o.l.v.dirigent Marc van den Broek.
Gemengd koor De Cantorije o.l.v.dirigent Marc van den Broek. Foto: Wim Schouten

Jubileumconcert De Cantorije

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Dit jaar bestaat gemengd koor De Cantorije vijftig jaar. Aan dit gouden jubileum is in de loop van het jaar met diverse activiteiten aandacht besteed. Zo waren er diverse concerten; een reunie; een tentoonstelling en een feestelijke dag voor de leden. Maar het hoogtepunten zal ongetwijfeld het jubileumconcert zijn dat zaterdag 16 november in het Trouwkerkje aan het Van Bergenplein wordt gegeven. Aanvang 19.30 uur. De toegang is gratis.

Naast het jubilerende koor verlenen medewerking de harpiste Renske de Leuw, sopraan Cecile Creusen en pianist Kristof Bastiaensen. De algehele muzikale leiding is in handen van dirigent Marc van den Broek.

De Cantorije bestaat uit ruim veertig leden waarvan velen al decennia lang lid zijn. Opmerkelijk is dat twee leden zelfs meer dan vijftig jaar lid zijn. Dat komt omdat De Cantorije vijftig jaar geleden is ontstaan uit een fusie tussen twee Etten-Leurse koren. Het repertoire is zeer veelzijdig hetgeen ook tot uiting komt in het programma. Naast bekende klassieke nummers van onder andere Beethoven, Schubert, Verdi, Brahms en Mozart staan er ook moderne populaire nummers op het programma, zoals Hallelujah van Leonard Cohen of Thank you for the music van Abba. De harpiste en de sopraan zijn solistisch te horen maar ook samen met het koor.

Heel bijzonder is de uitvoering van een speciaal voor de Cantorije gecomponeerd werk. De Etten-Leurse componist Pieter van Dijck schreef in 1995 in opdracht van De Cantorije in een muziekstuk voor koor en piano met als onderwerp een opmerkelijke historische gebeurtenis. Het is een gezongen verslag van het opstijgen van het eerste vliegtuig op Nederlands grondgebied dat in Etten in 1909 plaatsvond. Een gedenknaald aan de Rijsbergse weg markeert deze historische plaats. Als tekst werd een ooggetuige verslag uit de krant van gebruikt aangevuld met enkele teksten in het latijn. Opmerkelijk is dat de compositie net zo lang duurt als het vliegtuig destijds in de lucht bleef : namelijk vier minuten. Onlangs heeft het koor dit stuk nog uitgevoerd te midden van de historische vliegtuigen in het Vliegend museum in Seppe.

In het afgelopen jaar is er iedere woensdagavond in De Linde hard gerepeteerd voor dit jubileumconcert. Dirigent Marc van den Broek weet het maximale uit zangers en zangeressen te halen. De bezoekers zullen dan ook volop van mooie muziek kunnen genieten. Het trouwkerkje is vanaf 19.15 voor het publiek geopend.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief