De Kinkels vormen een feest- en amusementsband. FOTO COLLECTIE DE KINKELS
De Kinkels vormen een feest- en amusementsband. FOTO COLLECTIE DE KINKELS Foto: Collectie De Kinkels

Kinkels vieren 25-jarig jubileum met theatershow

Cultuur

ETTEN-LEUR - Wie in Etten-Leur en ver daarbuiten heeft nooit (van) de Kinkels gehoord? Op 14 augustus bestond deze prettig gestoorde feest-/amusement-/allroundband precies 25 jaar. Samen met de broers Sander en Tjeerd Mijzen kijken we terug op 25 roemruchte en muzikaal enerverende jaren.

Er zijn vervelender zaken te bedenken dan met de gebroeders Mijzen terugblikken op 25 jaar Kinkels. Ieder aspect van de Kinkels, of het nu de beginperiode is of de jaarlijkse carnavalsoptredens in Het Witte Paard, de reizen naar Groot-Brittannië, hun theaterprogramma's of wat dan ook, alles is gelardeerd met humor, grollen en grappen.

Moeder

Op de 65ste verjaardag van moeder Mijzen (14-8-1994), de vrouw van de bij leven al legendarische fotograaf en allround muzikant Piet Mijzen, zat de grote kinderschaar van Piet en Marietje in de achtertuin van haar verjaardagsfeestje te genieten. Bij vijf broers, te weten Gijs, Sander, Tjeerd, Wouter en Steef. ontstond spontaan het idee om samen muziek te gaan maken. Gekscherend en met een knipoog werd gezegd: "We beginnen een concurrerende amusementsband!" Op advies van Steef werd een saxofonist-zanger van Hoedadso, Jeroen Wouters, benaderd die al snel zijn intrede bij de wekelijkse repetities boven de koeienstal van Kees Schrauwen aan het Vervul maakte.

Optredens

Het allereerste optredens van de Kinkels vond plaats tussen de schuifdeuren van een stokoude oma die haar tachtigste verjaardag vierde. Afgaande op het applaus van het aanwezige publiek was dit debuutoptreden een groot succes. Kanttekening: achteraf bleek driekwart van de aanwezigen stokdoof te zijn geweest. Met carnaval 1995 kwam kastelein Jan-Karel Fikke met het idee om in zijn zaak wat anders te gaan doen. De legendarische Kinkelcarnavalsconcerten waren geboren. Het eerste jaar kende de band nog slechts vijftien nummers, die elke keer in een andere volgorde gespeeld werden.

Verder waren de Kinkels meesters in het tijd rekken en het verlengen van de vele solo's. Van lieverlee werden meer optredens aangenomen in cafés, op bruiloften, of festivalletjes, waarbij sets van twee tot drie uur geen uitzondering waren. In de loop van de jaren zijn er wel wat wisselingen geweest; Wouter, Gijs, Steef, Arnout en Jeroen vertrokken en daarvoor in de plaats kwamen onder andere Bram van Steen, Nathalie de Weert, Sander van Unen en de blazers Marcel en Paul de Roy. Al vijf jaar worden de vocals verzorgd door Gerard Lambregts

Theater kleinkunst

In 2010 waren de Kinkels aan een nieuwe uitdaging toe. Toen werd besloten dat er alleen nog maar leuke dingen gedaan zouden worden. Sander kwam met het voorstel om akoestische kleinkunstliedjes in het repertoire op te nemen. Het gevolg was het eerste theatercafé Kinkels klein in kunsten, dat met succes in de Nieuwe Nobelaer uitgevoerd werd. Daarna volgden met veel succes Totally Flabbergasted" (met Iers-Engelse muziek), de Ronde van Vlaanderen (Belgische liedjes), Met je vinger in de dijk (nederpop) en 60 jaar Nieuwe Nobelaer (de Nieuwe Nobelaer in de spotlights). De theatershow welke op 30 november voor het voetlicht gebracht zal worden heet 25 jaar geharrewar. 

Knipoog

Met een knipoog naar de voormalige Harre en de Tienerhoeve wordt een blik geworpen op het vroegere uitgaansleven in Etten-Leur. Mede als eerbetoon aan de grondlegger hiervan: Broeder Alexis. Met nummers uit de Tienerhoevetijd (jaren '60/ '70) en muziek uit de tijd van de Harre (jaren '80/'90) en last but not least topnummers uit 25 jaar Kinkels onder het motto: "We willen een feest!' Op 30 november zal in de voormalige Harre zaal een feest losbarsten als ode aan Broeder Alex en anderzijds een feest rond de jubilerende Kinkels.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief