Mantelzorgconsulente Jettie van Agtmaal en wethouder Frank Vrolijk.
Mantelzorgconsulente Jettie van Agtmaal en wethouder Frank Vrolijk. Foto: R. van Gils

Een fantastisch geslaagde dag voor mantelzorgers in de Menmoerhoeve

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - De jaarlijkse mantelzorgdag werd op 8 november gehouden bij de Menmoerhoeve aan de Zundertseweg. De bijeenkomst werd officieel geopend door wethouder Frank Vrolijk. Op het programma stonden een uitgebreide brunch, een quiz, een loterij en een optreden van Tjerry & Mariska.

In opdracht van de gemeente verzorgt Zorg voor een ander- Surplus -de dag van de mantelzorg. De gemeente wil de vele mantelzorgers in de gemeente een ontspannende dag bieden om de dagelijkse zorg even te parkeren.

Jettie van Agtmaal, consulente mantelzorg heette de mantelzorgers welkom en vervolgens gaf zij het woord aan VVD wethouder Frank Vrolijk “Mantelzorgers hebben een zware taak en zijn onmisbaar. Die zorg kan zinvol zijn voor jezelf en de ander, maar dat is niet vanzelfsprekend.”. Volgens de wethouder staan in het gemeentebeleid de vier V’s centraal; vinden, versterken, verlichten en verbinden, die alle vier van toepassing zijn op mantelzorg.” Hij benadrukte dat de gemeente voldoende ondersteuning wil bieden als de belasting te zwaar wordt.

Echter, na alle positieve woorden kwam het slechte nieuws; op de mantelzorgwaardering die ieder jaar wordt verstrekt, moet de komende tijd flink bezuinigd worden. Uit de discussie bleek dat niet iedereen het daarmee eens was. Immers, de mantelzorgwaardering betekent vooral erkenning van mantelzorgers. Bovendien besparen zij de gemeente heel veel geld, soms ten koste van zichzelf. De financiële waardering gebruiken veel mantelzorgers om iets te doen met de naasten die hen ondersteunen. Liever geld dan een uitje want dan kunnen alleen de mantelzorgers deelnemen die op die datum vrij zijn. Sommigen komen ieder jaar naar de dag van de mantelzorg, anderen zijn er voor de eerste keer. Om zich te laten verwennen, maar vooral om met lotgenoten van gedachten te wisselen.

Mantelzorgers worden steeds ouder en vanzelfsprekend wordt de zorg dan zwaarder. Maar dat geldt ook voor jongere mantelzorgers: “ ik heb een fulltime baan, een schoolgaand kind en tevens ben ik mantelzorger voor mijn vrouw,” vertelt een deelnemer. “Daarbij komt ook nog alle administratieve rompslomp, er zou veel meer informatie moeten zijn”, vertelt een andere mantelzorger die voor deze dag vrij van zijn werk heeft genomen. Ouderen hebben wel veel tijd, maar minder energie. Jongeren hebben die energie wel, maar komen tijd tekort om werk, kinderen en zorg te combineren. Het blijft voor beiden een zware belasting.

Ondanks het negatieve nieuws van de wethouder nieuws verliep de dag gezellig en ontspannend. De locatie was warm en sfeervol. Er werd volop genoten van een uitgebreid brunch buffet. Daarna begon de quiz waarbij in vier ronden achtereenvolgens boerenweetjes, Etten-Leur, het cultureel erfgoed, oude plaatselijke gebruiken en het rijke roomse leven aan bod kwamen. Dat zorgde voor een gezellige discussie. Terwijl de jury haar werk deed, werd er een loterij gehouden met veel leuke prijzen. Een zeer gewaardeerde bijdrage van de plaatselijke bedrijven.

Na de prijsuitreiking trad het duo Tjerry en Mariska op met zang en muziek. Zij brachten veel nostalgische liedjes die uitnodigden tot meezingen en een dansje. Veel mantelzorgers lieten zich zelfs verleiden tot een polonaise.

De Menmoerhoeve was een prima keuze, dat bleek uit de tevreden reacties van de deelnemers. Vele superlatieven waren te horen zoals: de dag was geweldig, super, goed verzorgd, fantastisch, leuk, tof en prima. De organisatie kan terug zien op een geslaagde dag.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief