Op jacht naar zwerfvuil.
Op jacht naar zwerfvuil. Foto: Frans van der Bom

Zwerfafvalpakkers Juvenaatlaan een jaar actief

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur stimuleert het zwerfafvalvrij maken van de verschillende woonwijken. Hiervoor faciliteert de gemeente wijkbewoners om regelmatig de handen uit de mouwen te steken en zo zwerfafval te verzamelen. In diverse wijken wordt door de wijkbewoners zodoende al veel nuttig werk verricht, zo ook in de nieuwe wijk rondom het voormalige Juvenaat en het Don Bosco terrein.

DOOR FRANS VAN DER BOM

Ruim een jaar geleden kreeg de wijk rondom basisschool 'D'n Overkant 'smoel': er waren verschillende appartementsgebouwen gebouwd en van lieverlee raakten de appartementen bewoond. Een van de eerste bewoners was Dick van Kleef, die vanuit zijn woning uitkijkt op de zogenaamde 'wadi' aan de Concordialaan. Een bron van ergernis was voor Van Kleef was het zwerfvuil dat met grote regelmaat in de 'wadi' gedumpt werd. Een 'wadi' is een bufferingsvoorziening dat tijdelijk een teveel aan hemelwater op kan vangen om de riolering te ontlasten

Initiatief enthousiast ontvangen

Dick van Kleef ergerde zichzelf steeds meer aan de troep die in de 'wadi' gedumpt werd. In september 2018 waren de bewoners in het appartementencomplex 'Sering' allemaal zo'n beetje gesetteld. Dick besloot op het prikbord in de hal van de 'Sering' een oproep te plaatsen om vrijwilligers bij elkaar te krijgen die de wijk zwerfafvalvrij wilden maken. Wie schetste zijn verbazing toen hij in no time een team van 12 vrijwilligers bij elkaar had die een steentje wilden bijdragen aan het schoonhouden van hun eigen woonwijk. De animo was zelfs zo groot dat er momenteel een wachtlijst is van liefhebbers die ook hun steentje willen bijdragen.

Steun van de gemeente

Een van de mede initiatiefneemsters was bewoonster Wil Zwaans, die de contacten met de gemeente Etten-Leur wist te leggen. William van Segeren, milieu-inspecteur van de Gemeente, werd bereid gevonden om het initiatief te ondersteunen en te begeleiden. Er werden 12 hesjes, handschoenen, afvalgrijpers, vuilniszakken en vuilniszakhouders beschikbaar gesteld. Er werd afgesproken dat de ploeg ZAPPERS iedere tweede dinsdag van de maand in tweetallen de wijk afstruint op zoek naar zwerfafval en het resultaat mag er zijn. Per keer worden er minimaal vijf volle vuilniszakken met zwerfafval uit de wijk opgevist, dat betekent in een jaar tijd ruim 60 vuilniszakken afval wat zomaar in de Juvenaatswijk gedropt werd!

Gevarieerde berg zwerfafval

De ZwerfAfvalPakkers slagen er in om iedere maand hun steentje bij te dragen aan een schone leefomgeving. Deze leefomgeving strekt zich uit in het gebied dat omgrensd wordt door de straten Zonnestad, Concordialaan, Konijnenberg, spoorlijn, parkeerplaatsen binnen het gebied en de parkeerplaatsen aan de noordzijde van het station.

Saamhorigheid

Iedere tweede dinsdag gaat het er gezellig aan toe, een van de vrijwilligers had het er zelfs over: "Ach we zijn er mee van de straat….en toch ook eigenlijk weer niet!"; daarnaast schept het een band van saamhorigheid en gezelligheid. Iedere 'ZAPtocht wordt afgesloten met gezamenlijk koffiedrinken in hun 'Sering' complex.

Het bij elkaar geraapte zwerfafval is heel divers: plastic, papier en karton, blik, flessen, lachgascapsules, wietzakjes tot aan wieldoppen toe. Ook fietsen en fietstassen zijn al gevonden. Op mijn vraag wat nou het meest bijzondere is wat ooit gevonden werd antwoordde een ZAPper blozend: een onderbroek met een condoom erin. Na de ZAPtocht worden de vuilniszakken trouw door de gemeentemedewerkers opgehaald en kijken de ZAPPERS weer uit naar de volgende tweede dinsdag.

De gemeente stelde hesjes, vuilniszakken en grijpers beschikbaar. FOTO'S FRANS VAN DER BOM


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief