Vlnr Henny van de Straat, Herman Lauret, Johan Maanders en Chris van der Linden. FOTO STELLA MARIJNISSEN
Vlnr Henny van de Straat, Herman Lauret, Johan Maanders en Chris van der Linden. FOTO STELLA MARIJNISSEN

uwEnergieloket gaat voor energieneutraal

ETTEN-LEUR – Sinds september is uwEnergieloket gevestigd aan de Bisschopsmolenstraat bij de ingang van de Van Gogh Passage. In dit demonstratiecentrum kunnen inwoners van Etten-Leur terecht met hun vragen over energiebesparende maatregelen in hun woningomgeving. Een 'hot item' in deze tijd waarin duurzaam het gevleugelde woord is. Vijf vrijwilligers zetten zich in om die vragen te beantwoorden, te adviseren en te bemiddelen.


Henny van de Straat en Johan Maanders zijn de energieadviseurs en projectleiders en zij worden bijgestaan door adviseurs Herman Lauret, Chris van der Linden en Kees Timmermans. Vijf mannen bij wie het milieu aan het hart gaat en die de vinger aan de pols houden voor wat betreft de ontwikkelingen naar een energieneutrale en/of gasloze woonomgeving en de daarbij komende kosten. Niet alleen de woonomgeving heeft hun aandacht, ook bedrijventerrein Vosdonk wordt onder de loep genomen.

Demonstratiecentrum

UwEnergieloket is sinds twee jaar actief in Etten-Leur en opende zijn demonstratiecentrum aan de Van Gogh Passage in september van dit jaar. In deze ruimte staan diverse modellen van zonnepanelen tot warmtepompen en van voorbeelden van dakrenovaties tot waterontharders. Maanders vertelt: "We zijn in eerste instantie begonnen met de bestaande woningbouw in Etten-Leur. We bekijken de situatie ter plaatse en voeren een energiescan uit. Vervolgens stellen wij een advies op. Dat kan gaan over leidingisolatie, ventilatie, zonnepanelen, warmtepompen noem maar op. Alles wat mogelijk is om woningen energiezuiniger te maken. Daarnaast kan een warmtescan van de woning via een infrarood camera laten zien waar een woning warmte 'lekt.' De scans worden uitgevoerd tegen vriendelijke prijzen. "Dat geld wordt in zijn geheel gebruikt voor onze stichting uwEnergieloket" voegt Van de Straat daaraan toe.

Informatieavond

Het blijft niet alleen bij adviezen. De mannen hebben bijvoorbeeld via een tender uit vier inschrijvers een leverancier van zonnepanelen gekozen die kwalitatief, prijstechnisch en met het oog op garanties als beste uit de bus kwam. Inwoners van Etten-Leur kunnen daarvan profiteren. Van de 44 daar aangemelde projecten zijn er inmiddels al 33 gerealiseerd. Via flyers en informatieavonden worden belangstellenden attent gemaakt op de mogelijkheden die uwEnergieloket kan bieden. Die mogelijkheden kunnen variëren van kleine aanpassingen tot ingrijpende verbouwingen. "Vanaf 2020 is het streven éénmaal per maand een informatiebijeenkomst te organiseren" zegt Van de Straat. "Dan komen diverse onderwerpen aan bod waarbij ook de leveranciers en installateurs aanwezig zijn."

Subsidie

Naast informatie over praktische zaken, zoals bijvoorbeeld de installatie en het gebruik van de verschillende soorten warmtepompen, geeft het viertal advies en indien gewenst ondersteuning bij mogelijke financiering en de aanvraag van subsidies. Vooral bij dat laatste zijn er volgens Van de Straat veel mogelijkheden. Het actieve en bevlogen vijftal gaat zelfs zover om te bemiddelen met aannemers en installateurs over verbouwingen ten behoeve van het energiezuinig maken van woningen. "Het is een vrij nieuwe materie voor aannemers" vertelt Maanders "we houden toezicht op het hele proces en begeleiden dat." Van de Straat voegt daaraan toe: "de uitvoering is op projectbasis tegen aantrekkelijke tarieven. We garanderen: 'Wat je betaalt, verdien je dubbel en dwars terug'!"

Vosdonk

UwEnergieloket heeft inmiddels ook zijn aandacht gericht op industrieterrein Vosdonk. "Waar we naartoe willen is een energieneutraal industrieterrein" bevestigt Maanders "als eerste industrieterrein in Nederland. We hebben vanaf het begin van dit jaar tot nu toe al subsidie gerealiseerd voor circa 50.000 zonnepanelen hetgeen gelijk staat aan 15 MW (megawatt). Een andere mogelijkheid is de onderlinge energie uitwisseling tussen bedrijven. Ook daar is winst te behalen."

De website van de stichting, www.uwenergieloket.nl geeft overzichtelijke informatie. Via de site kunnen scans aangevraagd worden. Voor vragen is ook emailadres: vraag@uwenergieloket beschikbaar. Het demonstratiecentrum is op donderdag en vrijdag van 13.00 – 17.00 uur geopend en op afspraak. Tel.: 076 20 66 005. De stichting is voor ondersteuning op zoek naar vrijwilligers.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES