Het Narrenfestijn
Het Narrenfestijn Foto: Leurse Leut

Wie wordt de Jiste Nar van Ut Zwaajgat?

Door: Monique Jansen OUD Cultuur

ETTEN-LEUR – Het Narrenfestijn breekt zaterdagavond 23 november weer los op de Leur. Op deze dag organiseert carnavalsvereniging Leurse Leut vanaf 20.11u voor de 23e keer het inmiddels zeer bekende Narrenfestijn in 't Turfschip aan de Schipperstraat.

Prins Carolus I heeft zijn Nar Joeriekeh bij zich geroepen en hem opgedragen om er een groots festijn van te maken zoals we dat in Ut Zwaajgat gewend zijn. Aangezien het motto: 'We geve de toon aon' is, heeft Nar Joerieke niet stil gezeten. Het is hem gelukt om niet minder dan tien narren met hun vereniging naar Ut Zwaajgat te lokken.

Het gaat om: De Goudpoepers uit Achtmaal, de Torensjouwers uit Schijf, de Nachtuilen uit Sprundel, de Heikneuters uit St. Willebrord, de Grasduiners uit de Zeg, Loerendonck (Klundert), de Banaonblussers uit Zundert, de Stijloren uit Etten en de Spieringkruiers.

Nar Jan (heeft nog nooit een Narrenfestijn overgeslagen!) van de Torensjouwers verdedigt, als winnaar van de vorige editie, de titel: "Jiste Nar van Ut Zwaajgat

Ludieke strijd

Na het officiële gedeelte met ontvangst van de diverse Leutvorsten gaan de Narren weer met elkaar de ludieke strijd aangaan om de titel: 'Jirste Nar van Ut Zwaajgat'.

Aangezien het motto van Leurse leut voor dit carnavalsseizoen: 'We geve de toon aon' is, zijn ook de spellen in deze sfeer bedachtLeurse Leut is heel benieuwd of Nar Joerieke voldoende heeft getraind om de titel dit jaar binnen te halen. Vorig jaar werd hij op de valreep verslagen, Joerieke is nu bereid om twee fleskes bier (exclusief statiegeld) te verwedden dat hij de titel binnenhaalt (of toch minstens bijna).

Muziek

Natuurlijk zorgt Leurse Leut ook voor andere belangrijke ingrediënten voor een gezellige avond. Voor de nodige muzikale ondersteuning en omlijsting zorgen de Spuipuiten en natuurlijk Hofkapel de Turfblaozers van Prins Carolus I uit Ut Zwaajgat. Daar tussendoor vermaken de mannen van Meezun2en het publiek.

Aan alle voorwaarden voor een gezellige avond is voldaan. Typisch Leurse Leut: deze avond voor iedereen vrijelijk toegankelijk is. Gratis dus. Met andere woorden: iedereen is welkom, carnavalskleding is niet verplicht maar wel zeer gewenst (anders val je beslist op). De Leutvereniging uit Ut Zwaajgat zorgt weer voor een karnavalesk hoogtepunt, voor minder gaan we niet: We geve de toon aon.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief