Het luchtmachtorkest heeft Sounds of Freedom speciaal samengesteld voor 75 jaar vrijheid. FOTO NICO VAN ROOIJEN
Het luchtmachtorkest heeft Sounds of Freedom speciaal samengesteld voor 75 jaar vrijheid. FOTO NICO VAN ROOIJEN Foto: Nico van Rooijen

Luchtmachtorkest brengt Sounds of Freedom

Door: Monique Jansen OUD Cultuur

ETTEN-LEUR - Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht geeft zaterdag 23 november een bijzonder concert. Ter ere van 75 jaar bevrijding brengen zij het optreden 'Sounds of Freedom.'

Om 20:15 uur wordt de avond officieel geopend door burgemeester Miranda de Vries en directeur Nieuwe Nobelaer Hilda Vliegenthart. Tijdens de bijzondere avond zullen niet alleen theaterbezoekers het concert bijwonen maar tevens afgevaardigden van de Koninklijke Luchtmacht en veteranen.

Met 41 blazers en een zevenkoppige ritmesectie staat het orkest stil bij 75 jaar leven in vrijheid, het belichten van de rol van de Koninklijke Luchtmacht en het vieren van vrijheid. Het concert Sounds of Freedom met nummers van onder andere The Beatles, Herman van Veen en Bruno Mars belooft een visueel spektakel te worden inclusief lichtshow en videobeelden.

Getipt

Veteranen woonachtig in Etten-Leur hebben het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht onder de aandacht gebracht bij de Oranjestichting en Gemeente Etten-Leur als activiteit voor het programma 75 jaar bevrijding. De veteranen spraken vol lof over het orkest waarna de Oranjestichting samen met de gemeente Etten-Leur op zoek is gegaan naar een geschikte locatie. Vanzelfsprekend kwam Cultuurcentrum Nieuwe Nobelaer al snel in beeld en vanaf het eerste gesprek was de directie razend enthousiast.

"Het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht is een kwalitatief hoogstaand orkest dat uniek is in Nederland. Het is een eer dat de gemeente Etten-Leur samen met de Oranjestichting 75 jaar vrijheid viert met een concert van de Koninklijke Luchtmacht in de grote zaal van ons cultuurcentrum", aldus Hilda Vliegenthart, directeur van de Nieuwe Nobelaer.

Expositie veteranenkunst

Voorafgaand en na afloop van het concert kunnen bezoekers veertien kunstwerken bewonderen. Deze expositie is samengesteld door de Stichting Veteranenkunst ter gelegenheid van 75 jaar Vrijheid. Het betreft kunstwerken gemaakt door veteranen van Nederlandse missies van na de Tweede Wereldoorlog. Het maken van kunst fungeert voor hen als 'klankbord' en 'uitlaatklep' ter verwerking van niet uitgesproken ervaringen. Verder verzorgt Theatergroep Max Mini tijdens de pauze en na afloop van het concert een muzikaal optreden.

Bevrijdingsvuur

Speciaal voor deze gelegenheid wordt het Bevrijdingsvuur, dat sinds 26 oktober in Etten-Leur brandt, op woensdag 20 november om 09:30 uur door de Oranjestichting samen met een aantal kinderen van basisschool D'n Overkant naar Nieuwe Nobelaer gebracht en rond 10:00 uur door Hilda Vliegenthart in ontvangst genomen. Iedereen, jong en oud, wordt uitgenodigd om bij het bevrijdingsvuur met elkaar in gesprek te gaan over vrede, vrijheid en democratie. Het bevrijdingsvuur blijft tot en met het concert Sounds of Freedom in Nieuwe Nobelaer.

Eerdere festiviteiten

De festiviteiten rondom Etten-Leur 75 jaar bevrijding begonnen eerder dit jaar. Zo werd eind oktober een rondgang gemaakt met het vredesvuur dat speciaal is opgehaald in Normandië. Vrijwilligers droegen het vuur vanaf de Vloeiweide in Rijsbergen naar het oude Raadhuis.

Ook opende de burgemeester twee exposities die over de oorlog gaan. In het pand aan de Burchtplein 84 kunnen bezoekers terecht om onder meer foto's te bekijken vanaf de Duitse invasie op 10 mei 1940 tot aan de bevrijding van de Amerikaanse Timberwolves. De expositie is te bezoeken op woensdag, vrijdag, zaterdag en koopzondagen. Tegelijkertijd loopt in het Drukkerij Museum een expositie over Brabantse Drukkers in Oorlogstijd, te bezichtigen op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag en beperkt op zondag.

Kaartjes zijn voor het concert Sounds of Freedom zijn voor tien euro te koop aan de balie van de Nieuwe Nobelaer of via www.nieuwenobelaer.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief