Stichting Ambulance Wens staat dagelijks paraat met meerdere ambulances. FOTO'S STICHTING AMBULANCE WENS
Stichting Ambulance Wens staat dagelijks paraat met meerdere ambulances. FOTO'S STICHTING AMBULANCE WENS (Foto: )

Parochie H. Maria zamelt geld in voor Ambulance Wens

ETTEN-LEUR – De H. Maria Parochie in Etten-Leur zamelt vanaf december geld in voor Stichting Ambulance Wens. Deze organisatie vervult de laatste wensen van terminaal zieke patiënten die alleen nog liggend kunnen worden vervoerd. Gedurende negen maanden vinden er bij de Lambertuskerk en de Petruskerk acties plaats om een zo hoog mogelijk geldbedrag bij elkaar te sparen.


Vrijwilligster Marianne van Kesteren werkt als verpleegkundige al elf jaar voor de stichting. Ze hielp bij het uitkomen van inmiddels wel een paar honderd wensen: "Ik ga elke maand wel een aantal keren mee. De verzoeken die we krijgen zijn heel divers. Veel mensen willen nog een laatste keer hun familie bezoeken, nog één keer naar huis of naar een andere geliefde plek. Andere wensen zijn bijvoorbeeld het bezoeken van een evenement of naar een museum."

7 ambulances en 270 vrijwilligers

Op de achtergrond krijgt Marianne hulp van haar man Piet de Leeuw, bekend als oud-pastor bij verzorgingstehuis het Anbarg. Hij zorgt thuis voor het reilen en zeilen. Marianne is geregeld een paar dagen van huis. Dit gebeurt als een terminale patiënt naar het buitenland wil: "Er zijn mensen die voor de laatste keer naar hun vakantiehuis willen of in het land van herkomst willen sterven. Ook die wensen laten we uitkomen." Stichting Ambulance Wens is uitgegroeid tot een organisatie met zeven ambulances en 270 vrijwillige verpleegkundigen en chauffeurs. Elke dag rijden de ziekenwagens af en aan. Een bijzonder aspect is dat patiënten geen bijdrage hoeven te betalen voor het uitvoeren van een wens.

Idee voor Ambulance Wens

De Rotterdamse ambulancechauffeur Kees Veldboer richtte de stichting op. Hij kwam op het idee toen hij in 2007 een rit maakte met een ernstige zieke zeeman. Die wilde graag één keer varen. Veldboer regelde een rondvaart voor hem door het havengebied. Zo werd het idee voor Ambulance Wens geboren. De organisatie verzorgde in twaalf jaar tijd meer dan 13.300 wensen. "Het is prachtig vrijwilligerswerk om te doen. Je helpt mensen in hun laatste levensdagen om dierbare herinneringen te maken met hun naasten", vindt Marianne.

Nooit een eindtijd

Bij een wens hoort Marianne altijd de datum en tijd waar zij en de chauffeur worden verwacht met de ambulance. Zij plakken er nooit een eindtijd op: "Dat doen we bewust. Vaak komen mensen in een flow terecht. Dan krijgen ze extra energie en bestaat de mogelijkheid om iets extra's te doen. Zo hebben we een oudere dame een keer verrast door na het uitvoeren van haar wens ook nog naar een voor haar geliefd kapelletje te rijden." Na afloop brengen de vrijwilligers de ambulance terug naar de uitvalsbasis in Rotterdam. Daar maken ze hem schoon, zodat de ziekenwagen klaarstaat voor de volgende wens.

Start inzamelacties

Vrijwilligers van de Vasten- en Caritasactie van de H. Maria Parochie werken inmiddels hard aan verschillende inzamelacties. Zo gaat de opbrengst van bijvoorbeeld de kerstmarkt in Het Anbarg op 8 december naar Ambulancewens. Ook komen er in de twee Etten-Leurse kerken offerblokken te staan waar donaties in kunnen worden gedaan en gaat de collecteopbrengst in de kerk naar het goede doel. Verder zetten de kinderen die hun communie of vormsel doen acties op touw om geld in te zamelen. "Ons streefdoel is 6.000 euro", kondigt Jan Engbers, lid van de vasten- en Caritasactie aan.

Binding met regio

De parochie kiest elk jaar een ander goed doel waarvoor massaal wordt gedoneerd. "Daarbij kijken we altijd naar binding met de regio. Marianne en Piet zijn heel erg bekend met het werk en kunnen er veel over vertellen. Ook hebben we goede contacten met Kees. Hij heeft ook aangeboden een lezing te geven. Ook hebben we zelf al een keer mogen rondkijken bij de stichting", vertelt Engbers. In de kerken en bij het Anbarg en Kloostergaard komen ludieke meters te staan, zodat iedereen kan zien hoeveel geld er al is gedoneerd. Marianne vindt het geweldig dat Ambulance Wens is uitgekozen als het goede doel dit jaar: "Zo kunnen nog meer wensen in vervulling gaan!"

l

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIES 

Vacatures

Vakantiekrachten

Waalwijk

Correspondent m/v

Steenbergen (Zundert en Etten-Leur)

Horecamedewerker

Hazeldonk-Oost

Allround monteur onderhoud en storing

Etten-Leur

Parttime Assistent Veredeling Sla

Fijnaart