Annette Gefkens (r) en Julia Bakker twee leden van de werkgroep voor het glas appliqué in de Schonckzaal van het gemeentehuis in Etten-Leur. FOTO FRANS VAN DER BOM
Annette Gefkens (r) en Julia Bakker twee leden van de werkgroep voor het glas appliqué in de Schonckzaal van het gemeentehuis in Etten-Leur. FOTO FRANS VAN DER BOM Foto: Frans van der Bom

Herdenking 100ste geboortedag kunstenaar Jan van den Brink

Algemeen

ETTEN-LEUR - Op 12 december 2019 is het honderd jaar geleden dat Jan van den Brink werd geboren. Hij was een belangrijk kunstenaar en zeer maatschappelijk betrokken in de gemeente Etten-Leur. Als zodanig is hij door het gemeentebestuur een paar jaar geleden toegevoegd aan de lijst van inwoners die van belang waren en nog zijn in de lokale geschiedenis.

In een korte bijeenkomst zal op 12 december aanstaande van 16.00 uur tot 18.00 uur stilgestaan worden bij de honderdste geboortedag van Jan van den Brink. Dit gebeurt in de Nieuwe Nobelaer in Etten-Leur. Wethouder Kees van Aert zal namens het Gemeentebestuur in het kort de maatschappelijke en culturele betekenis van Van den Brink voor Etten-Leur aangeven.

Sjaak Jansen, voormalig collega-tekendocent op de KSE, spreekt over het werk en leven van Jan van den Brink. Zijn verhaal wordt opgeluisterd door een groot aantal afbeeldingen op groot formaat. Van september tot en met november 2020 zal door de activiteitencommissie van Jan uten Houte een grote overzichtstentoonstelling over het werk van Jan van den Brink georganiseerd worden eveneens in de Nieuwe Nobelaer.

Biografie

Jan van den Brink werd in 1919 in Oosterhout geboren in een kinderrijk kunstminnend gezin. Twee broers publiceerden romans, zijn broer Rien was een verdienstelijk glazenier en kunstschilder en zijn oudste zus An werd een goede amateurschilder, waarvan hij eens zei: "Mijn oudste zus had lessen bij een kunstschilder en ik was al gelukkig als ik haar penselen mocht uitwassen." Na zijn opleiding aan de ambachtsschool, werk en dienstplicht brak de Tweede Wereldoorlog uit. Jan vocht in de eerste oorlogsdagen aan de Hollandse Waterlinie in Delft.

Tekenleraar

Na zijn militaire dienst gaat hij bij de Hero in Breda werken en weet in de avonduren zijn L.O. akte tekenen te behalen. In 1948 behaalt hij zijn M.O. akte tekenen aan de academie voor beeldende kunsten Sint Joost in Breda en wordt tekenleraar aan de LTS in Breda. Vanaf 1954 tot 1984 is hij achtereenvolgens tekendocent aan de MMS en KSE in Etten-Leur. In deze plaats neemt Jan van den Brink plaats in het bestuur van de Kunstkring, is medeoprichter en voorzitter van de bibliotheek. Hij is ook ruim 20 jaar voorzitter van Cultureel centrum De Nobelaer. Op 2 januari 1993 overlijdt hij in Etten-Leur na een bijzonder productief leven.

Zijn werk

Tijdens zijn vijftig jaar kunstenaarschap heeft Van den Brink veel werk geproduceerd, wel meer dan 700 werken. Een veelheid aan technieken werd door hem gehanteerd: tekeningen met pen, potlood, viltstift, houtskool, en pastel, maar ook aquarellen en olieverf. Het werk van Jan van den Brink bevat tekeningen, aquarellen, gouaches en olieverven met vrij werk. Hij maakte ook veel illustraties in tijdschriften waarin zijn echtgenote publiceerde. Maar ook ontwerpen voor monumentale werken maakte hij.

Reliëfs

De meeste monumentale kunstwerken zijn speciaal gemaakt op of aan een gebouw. Het zijn vaak reliëfs, muurschilderingen, beeldhouwwerken en raampartijen. In 1953 werd door de overheid de zogenaamde percentageregeling in het leven geroepen, waarbij een bepaald percentage van de totale bouwsom van nieuw te bouwen overheidsgebouwen (ook scholen, schouwburgen, zwembaden enzovoorts.) aan kunst besteed moest worden. Door zijn contacten in en buiten het onderwijs heeft Jan van den Brink een grote erfenis aan monumentale kunst achter gelaten, zeker in Etten-Leur. Bekend is onder andere het glas appliqué in de Schonckzaal van het gemeentehuis in Etten-Leur.

“Boeren op ezelskar” een van de beste werken van Jan van den Brink.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief