Jac van der Velden met Pro Musica.
Jac van der Velden met Pro Musica. Foto: Ad Kanters

Activiteiten Heemkundekring Jan uten Houte

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Vrijdagavond 22 november namen Cor Kerstens, Piet Luijten, Rob Schrauwen, Jac de Bruin, Jan Aartsen, Toon Buckens, Ad Kanters en Rietje Verschuren van onze Heemkundekring deel aan de West Brabantse Heemquiz 2019.

Het was de 30ste editie van dit evenement en werd gehouden in Zalencentrum De Parel in Fijnaart. Er waren 21 erfgoedorganisaties aanwezig om met elkaar deze kennisstrijd aan te gaan. Onze Etten-Leurse groep weerde zich dapper, wat resulteerde in een prachtige derde plaats. De winnaar werd heemkundekring De Vierschaer uit Wouw.

Bevrijdingsconcert ‘Sounds of Freedom’

Tijdens het bevrijdingsconcert dat door de Koninklijke Luchtmacht Kapel werd verzorgd in Nieuwe Nobelaer droeg Bastiaan Anink van de Oranjestichting het bevrijdingsvuur, dat was opgehaald uit de Expo ’75 jaar Bevrijd’, over aan de school D’n Overkant. Een prachtig concert voor een uitverkochte zaal!

Najaarsvergadering

Dinsdagavond 26 november werd de algemene ledenvergadering gehouden in Den Drempel.

De aanwezigen herkozen unaniem de bestuursleden Bernhard Koevoets, Jos Buijs en Piet Paantjens. Helaas trad Petra de Mönnink terug als bestuurslid. De begroting voor 2020 werd vastgesteld en er werd een oproep gedaan voor vrijwilligers voor de diverse werkgroepen en versterking bestuur.

Na de pauze werd ook de bijna voltooide website van onze heemkundekring getoond. Johan Baaten en Wim Hendrikx leggen momenteel de laatste hand hieraan. Verwacht wordt dat die half december definitief online zal gaan.

Boek presentatie ‘Etten-Leur maakt muziek Deel 2’

Vrijdagmiddag 29 november werd in De Linde het jaarboek 2019 onder muzikale begeleiding van Seniorenorkest Pro-Musica gepresenteerd. Het jaarboek heeft als titel ‘Etten-Leur maakt muziek deel 2’. Schrijversgroep voorzitter Jos Buijs trad als gastheer op. Onze voorzitter gaf aan dat het een boek is waarvan je vrolijk wordt. In het bijzonder omdat dit het 19e jaarboek is in 15 jaar.

Bedankt werden de schrijvers Jac van der Velden en Frans Passier, de vormgever Rob Schrauwen en samensteller Jos Buijs.

Daarna ging wethouder Ger de Weert in op de noodzaak van het borgen van de cultuurhistorie van onze gemeenschap Etten en Leur. Een groot compliment gaf hij aan Jac van der Velden die, als nestor van de vrijwilligers van de Heemkundekring, in dit boekwerk de honderdjarige historie van de Koninklijk Erkende Harmonie ‘Apollo’ uit Etten heeft beschreven. Ook Frans Passier complimenteerde hij met het uitwerken van de historie van de Harmonie ‘Vlijt en Volharding’.

Daarna ging Jac van der Velden in op de historie van Apollo en lichtte hij bijzondere momenten van deze historische vereniging toe. Tot slot gaf hij de eerste exemplaren van het boek aan, de kinderen van oud bestuurders, Roels, Van Poppel, en de Bruijn, aan Ton Wijngaarts de dirigent van Pro-Musica, die als kind jarenlang lid is geweest van Apollo en zijn muzikale carrière dankt hieraan, alsmede aan wethouder Ger de Weert.

100 jaar Jan van de Brink

Op donderdag 12 december wordt in een besloten bijeenkomst in de bibliotheek van Nieuw Nobelaer een bijeenkomst gehouden waarin wordt teruggeblikt om Jan van de Brink die dan honderd jaar geleden is geboren. Jan was een kunstenaar, leraar op de KSE, bestuursvoorzitter van de Nobelaer. Volgend jaar zal vanaf september tot december een bijzondere tentoonstelling worden ingericht met kunstwerken van hem.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief