Vlnr Leo Dekkers, Han de Graaf en Jan de Ruijter. FOTO TON VAN BOXSEL
Vlnr Leo Dekkers, Han de Graaf en Jan de Ruijter. FOTO TON VAN BOXSEL

Videogroep Etten-Leur organiseert filmfestival

Door: Stella Marijnissen Algemeen

ETTEN-LEUR – Wijkgebouw De Linde staat maandagavond 16 december in het teken van de film. Leden van Videogroep Etten-Leur tonen er hun zelfgemaakte films en documentaires op hun jaarlijkse club filmfestival. Voor het eerst zijn ook niet leden welkom om een kijkje te komen nemen in de wereld van de amateurfilm.

Jan de Ruijter is voorzitter van Videogroep Etten-Leur - op de website aangemerkt als Videoclub Etten-Leur - die door hem zelf werd opgericht op 5 maart 1995. Hij kocht zijn eigen Super 8 camera toen zijn zoon werd geboren en daarmee startte een intensieve relatie met de amateur filmwereld.

Videoclub

De van oorsprong Amsterdammer woonde jaren in Zeeland, was er lid van een filmclub maar miste die, na zijn verhuizing, in Etten-Leur. Een uitstapje naar een filmclubje in Breda, met leden uit Etten-Leur, resulteerde uiteindelijk in de oprichting van de Videogroep Etten-Leur. De filmwereld was inmiddels overgestapt van film naar video.

Boeien

De Videogroep vond zijn eerste onderdak in De Baai, maar verkaste zo'n vijftien jaar geleden naar De Appelgaarde, het huidige wijkgebouw De Linde. "In eerste instantie gaf ik les. Uitleg over de camera, hoe te filmen, waar je op moet letten enzovoorts. Ik heb me suf gelezen en zo ben ik aan mijn kennis gekomen. Een film moet boeien, de situatie mooi in beeld gebracht en er moet een goed verhaal verteld worden." De Ruijter, wiens passie zich richt op documentaires maken, heeft overigens diverse nationale en internationale prijzen in de wacht gesleept.

Clubavond

De Videogroep kent 12 enthousiaste filmers die eenmaal per veertien dagen bij elkaar komen. Op de clubavonden delen de leden hun kennis van het monteren van films, het toevoegen van geluid en commentaar en het maken van titels. Zij hebben een jaarprogramma met groepsopdrachten, individuele opdrachten, uitwisseling met andere videoclubs en gastsprekers.

Filmfestival

Tijdens het amateur filmfestival op 16 december vertonen de leden hun films die zij dit jaar maakten. Zij strijden daarmee om de eerste, tweede en derde prijs en een publieksprijs. De winnaar wacht een mogelijke deelname aan het Brabants filmfestival en wie weet zelfs aan het landelijk filmfestival. De films worden vooraf beoordeeld door een deskundige jury.

Gratis

De avond start om 19.30 uur en is gratis toegankelijk. Er zullen films van maximaal 30 minuten vertoond worden. Volgens De Ruijter 'is het een unieke gelegenheid om kennis te maken met een boeiende hobby of dat nu filmen met videocamera, smartphone, drone of actioncamera is'.

Voor meer informatie: www.videoclub-ettenleur.nl of telefonisch Jan de Ruijter 076-5015455 of Han de graaf 076-5424760.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief