1001ste bezoeker Bjorn (l) met Tijm (r).
1001ste bezoeker Bjorn (l) met Tijm (r). Foto: Ad Kanters

Activiteiten Heemkundekring Jan uten Houte

Sport en vereniging

ETTEN-LEUR - Bij de tentoonstelling ‘Etten en Leur 75 jaar Bevrijd’ in het Etten-Leurse winkelcentrum hebben we woensdag 4 december de 1000ste bezoeker mogen verwelkomen. Deze eer viel te beurt aan mevrouw Meelenboer uit Krimpen aan de IJssel maar al sinds 1982 woonachtig in Etten-Leur.

Zij werd verwelkomd door Jos Martens en Jos Hendrikx en Tijm, die we nog kennen van toen hij samen met de burgemeester Miranda de Vries de tentoonstelling opende. Mevrouw Meelenboer ontving als attentie het boek ‘Oorlogsherinneringen en verhalen uit Etten-Leur’ en een jaar lang gratis lidmaatschap van de Heemkundekring Jan uten Houte. Zij was er erg vervuld mee. Een leuke bijkomstigheid bij deze gebeurtenis was het feit dat Bjorn, een schoolvriend van Tijm, de 1001ste bezoeker was. De tentoonstelling is geopend op woensdagen, vrijdagen en zaterdagen van 10.00-17.00 uur en op koopzondagen van 12.00 tot 17.00 uur.

100 jaar Jan van de Brink

Op donderdag 12 december wordt in de bibliotheek van Nieuw Nobelaer een bijeenkomst gehouden waarin wordt teruggeblikt om Jan van de Brink die dan honderd jaar geleden is geboren. Jan was een kunstenaar, leraar op de KSE, bestuursvoorzitter van de Nobelaer. Volgend jaar zal vanaf september tot december een bijzondere tentoonstelling worden ingericht met kunstwerken van hem.

‘West Brabant Bevrijd’ door Christ Klep

Christ Klep, onder andere bekend van het bevrijdingsjournaal van de NOS, verzorgt op 12 december in de Aula van de KSE een presentatie over de bevrijding van West Brabant. Vanaf 19.30 uur kan men hier terecht. De presentatie begint om 20.00 uur. De entree is voor iedereen gratis. Parkeren kan op de parkeerplaats bij de KSE aan de Stijn Streuvelslaan. De aanwezigen worden gevraagd een financiele bijdrage te storten in de Heemkunde-collectebus. Niet leden kunnen zich deze avond aanmelden als lid van de Heemkundekring. De contributie is twintig euro per jaar. Bij aanmelding krijgt men het oorlogsverhalenboek gratis. Het lidmaatschap geldt wel voor minimaal drie jaar. De boeken Oorlogsherinneringen en -verhalen, het boek ‘Etten-Leur maakt muziek’ en ‘De vergeten V1 op de Leur zijn ook te koop. Meer informatie op www.hetwithof.nl en weer op www.janutenhoute.nl.

De bevrijding

De bevrijding van Nederland 1944-1945 was vooral een verbrokkelde reeks gebeurtenissen. Door de ligging van Nederland en het terrein – en de daarmee samenhangende geallieerde en Duitse strategische keuzes – nam de totale bevrijding niet minder dan negen maanden in beslag. In zijn lezing richt Christ Klep de aandacht op die strategische keuzes, inclusief de vraag welke plek West-Brabant nu eigenlijk had in de geallieerde en Duitse strategie. Iedereen heeft gehoord van operatie Market-Garden (de ‘Slag om Arnhem’ en ‘een brug te ver’) uit september 1944, maar welk verband is er tussen deze operatie en de bevrijding van West-Brabant? Waarom werd om Etten-Leur niet heftig gevochten, terwijl andere plaatsen in Brabant zwaar onder het oorlogsgeweld te lijden hadden? Opnieuw lijkt oorlogsgeweld vaak schijnbaar volkomen willekeurig te zijn. Een interessante vraag is ook hoe de Amerikaanse soldaten die door Etten-Leur trokken eigenlijk aankeken tegen de bevolking die ze bevrijdden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief