Plan voor noordelijke rondweg in Etten-Leur
Een toekomstige rondweg start ter hoogte van de Kattestraat.
Een toekomstige rondweg start ter hoogte van de Kattestraat. (Foto: Jack Konings)

Plan voor noordelijke rondweg in Etten-Leur

ETTEN-LEUR - De gemeente Etten-Leur denkt na over de aanleg van een noordelijke rondweg tussen de Hoevenseweg en de Rijsdijk. Een nieuwe weg ontsluit de bewoners van de toekomstige woningen aan de Hoge Haansberg. Vooral doorgaand verkeer maakt volgens de gemeente dan gebruik van deze nieuwe route.


Het college van burgemeester en wethouders denkt aan uitbreiding van de Etten-Leurse woningvoorraad. Er is veel meer vraag naar woningen dan er zijn. Het is daarom een serieuze optie om de bouw van zeshonderd huizen mogelijk te maken aan de Hoge Haansberg. Ook overweegt de gemeente uitbreiding van het industrieterrein aan de noordwestzijde. Deze ontwikkelingen brengen extra verkeer met zich mee.

Nieuwe weg

De toekomstige woningbouwlocatie aan de Hoge Haansberg grenst aan de zuidkant van de Hoevenseweg, een belangrijke weg in het hoofdwegennet van Etten-Leur. Op een doordeweekse dag passeren 9.000 tot 10.000 motorvoertuigen deze straat. Bij de bouw van 600 woningen neemt dit aantal fors toe. "Voor een goede verdeling voor het verkeer is een nieuwe weg nodig", concludeert de gemeente. Een nieuwe rondweg start ter hoogte van de Kattestraat en loopt tot in de bocht van de Rijsdijk ten noorden van het Slagveld. Deze route doorkruist bestaande wegen, zoals de Goorstraat, de Haansberg en de Meeuwisdijk. Daardoor verandert het landschap. Een groot gebied wordt als het ware bij de stad getrokken.

Dure optie

De aanleg van een noordelijke rondweg is een dure optie. De gemeente laat op dit moment doorrekenen wat dit plan kost. Ook worden de gevolgen voor het landschap en betrokken landbouwers onderzocht. De rondweg komt voor het grootste gedeelte over weilanden en akkers.

Doortrekking Aletta Jacobslaan

De gemeente onderzoekt ook nog een andere optie: de doortrekking van de Aletta Jacobslaan via de 'Hoge Haansberg' richting de Hoevenseweg. Deze keuze zorgt voor minder verkeer op de Hoevenseweg, de Concordialaan en de Statenlaan. "We laten berekenen wat de doortrekking voor deze wegen betekent", meldt de gemeente. Negatieve kanten zijn er ook. Een groen landschap verandert in weg. Dat heeft gevolgen voor zaken als de biodiversiteit, het milieu, gezondheid, veiligheid en waterhuishouding. Ook daalt mogelijk de waarde van een aantal woningen. "We kijken naar de mogelijkheid om de nadelen te beperken", kondigt de gemeente aan.

Nog geen besluit

Het gemeentebestuur benadrukt dat er op dit moment nog geen besluit is genomen. "Eerst ronden we het onderzoek af. Vervolgens gaan we daarover in gesprek met inwoners, ondernemers en belangenorganisaties. Pas als we alles weten, volgt een besluit door de gemeenteraad. De keuze voor de uitbreiding van Etten-Leur bepaalt de aanpassing van het hoofdwegennet."

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>