Afbeelding
Foto: Henk Neven

Levende Kerststal op tweede kerstdag op Markt

Door: Stella Marijnissen Cultuur

ETTEN-LEUR - De koude en donkere wintermaanden roepen niet alleen nostalgische gevoelens op, zij zijn ook de periode van het jaar waar sfeer de hoofdrol speelt. Grote kerstbomen op het Raadhuisplein en het Van Bergenplein. Feestverlichting in de straten met de Moeierboom op de Markt als stralend middelpunt met zijn feeëriek verlichte takken. Daarbij mag een kerststal niet ontbreken en die zal er ook staan op zijn vertrouwde plek op de Markt. Op tweede kerstdag komt die tot leven, omgeven met gezelligheid.

Al sinds 1997 zorgt Het Cloveniersgilde Etten voor de kerststal op de Markt. Zij zorgen er niet alleen voor, zij hebben hem zelfs gemaakt en ingericht met beelden die vervaardigd zijn in Etten-Leurs zusterstad Siauliai in Litouwen. De opbouw van de kerststal start op 7 december. Dan worden de beelden uit de kelder onder het Oude Raadhuis gehaald en krijgen zij een plekje in de stal tot na 'Driekoningen' op 6 januari

Kerstfeest

Op tweede kerstdag komt de kerststal werkelijk tot leven met echte mensen. Om 13.00 uur start een sfeervol kerstfeest waar iedereen welkom is en waar het draait om gezelligheid en saamhorigheid. "Het is een uitje voor het hele gezin" zegt Henk Neven, 'De Knecht' van het Gilde. Ook aan de inwendige mens wordt gedacht. Tegen een kleine vergoeding is er glühwein en warme chocolademelk te verkrijgen en mocht je honger hebben dan gaat een broodje warme worst er vast wel in.

Programma

Het Cloveniersgilde heeft een leuk programma samengesteld rondom de levende kerststal. De Kerstman en zijn Kerstvrouw worden om 14.00 uur verwacht. Dan mogen de kinderen kennis met hem maken en krijgen zij ongetwijfeld wat lekkers toegestopt. Ze mogen vast ook wel met hem op de foto. Daarnaast kunnen de kleintjes genieten van een gratis ritje in de draaimolen. De Kerstvrouw zal druk zijn met het maken van mooie figuren van ballonnen.

Puzzelen

Ook dit jaar wordt er gepuzzeld.  Gedurende de gehele middag, die tot 16.00 uur duurt, zal  notaris Van Dorresteijn puzzelstukjes passen in een puzzel met als thema de Highland Games. En heb je geluk en past het stukje dan ontvang je een mooie prijs. De puzzelstukjes zijn te koop bij de Gildebroeders of op dinsdagavonden van acht tot tien uur in de Gildekamer. De ingang  daarvan bevindt zich op het plein voor de Lambertuskerk aan de rechterkant.

Opbrengst

De puzzelstukjes kosten één euro en de opbrengst is bedoeld voor het onderhoud van de stal, de beelden en de organisatie van het speciale kerstprogramma op tweede kerstdag. Daarnaast spaart het Gilde voor een nieuw dak voor de kerststal want met het elk jaar opbouwen en afbreken heeft dat veel te lijden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief