Wethouder Frank Vrolijk overhandigt de eerste Foodiebag aan Kate Geerts, medewerkster van Dubbel&Dwars.
Wethouder Frank Vrolijk overhandigt de eerste Foodiebag aan Kate Geerts, medewerkster van Dubbel&Dwars. Foto: Peter Houtepen

Foodiebags moeten voedselverspilling in horeca tegengaan

Door: Peter Houtepen Economie

ETTEN-LEUR - Wethouder Frank Vrolijk heeft donderdag namens de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Etten-Leur de eerste zogeheten foodiebags (voedseltasjes) uitgereikt aan horecaondernemers in de gemeente.

Het is je vast wel eens overkomen. Een gezellig etentje in een restaurant, maar het voedsel wat je op je bord hebt gekregen is te veel voor je maag. Maar het is zo lekker dat je dat eten het liefst mee naar huis zou nemen om het op een later tijdstip alsnog tot je te nemen. Uit gêne durven gasten dat vaak niet te vragen, maar op die manier wordt jaarlijks, zo is berekend, in de horeca liefst 150 euro aan eten per persoon weggegooid. 

Variant

In de donderdag uitgereikte foodiebags is plaats voor voedsel dat overblijft. "De tasjes bestaan al langer. Wij hebben daar een variant van ontwikkeld met daarop een sticker van de gemeente Etten-Leur en ons eigen logo", vertelt Vincent van Haperen, voorzitter van de KHN afdeling Etten-Leur. "Er zit ook nog een consumentenactie aan vast, waarmee een dinercheque te winnen is."

Bewustwording

De tasjes worden overhandigd aan alle leden van de afdeling. Van Haperen: "Dat wil zeggen, de horeca-ondernemers die eten serveren." Zoals tostibar Dubbel&Dwars op het Burchtplein, waar medewerkster Kate Geerts donderdag de eerste foodiebag in ontvangst nam uit handen van wethouder Frank Vrolijk. 

"Het gaat niet alleen om een stukje duurzaamheid, maar ook om een stukje bewustwording", gaat Van Haperen verder. "Er wordt gewoon teveel goed voedsel in de horeca weggegooid. Het klopt dat mensen in restaurants vaak niet durven te vragen of hun eten wat overblijft mee mogen nemen. Door deze foodiebags aan te bieden denken we juist dat mensen er wel eerder om durven te vragen."

Budget

Het is zeker ook geen tijdelijke actie, aldus de voorzitter. "Deze tas moet een blijvertje worden. Anders zou het ook niet duurzaam zijn. We hebben hier als afdeling Etten-Leur echt budget voor uitgetrokken. Mochten de foodiebags op zijn, dan kunnen de aangesloten ondernemers ze gewoon weer bij ons bijbestellen."

Regiomanager Monique van Lieverloo van de KHN vult nog aan: "Het gaat hier niet alleen om een stukje bewustwording creëren bij horeca-ondernemers om voedselverspilling zoveel mogelijk tegen te gaan. Je moet het ook vanuit de consument bekijken."



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief