Belangstellenden kijken naar de presentatie.
Belangstellenden kijken naar de presentatie. Foto: Rob Eijsermans

Weinig animo voor infoavond SLIC-verlichting

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Een hot item voor lokale, regionale en landelijke overheden is het behalen van de CO2-reductiedoelstellingen voor 2020. Omdat openbare verlichting goed is voor ongeveer 35 procent van de totale CO2-uitstoot wordt er op Europees niveau experimenteel onderzoek gedaan naar toepassingen van nieuwe en bestaande technologieën op openbare verlichting om te komen tot drastische vermindering van CO2-uitstoot van openbare verlichting.

DOOR FRANS VAN DER BOM

Met de woorden "Fijn dat U Uw licht komt opsteken!" opende wethouder Kees van Aert op woensdagavond 11 december de derde informatieavond SLIC in het Turfschip voor het buitengebied van Etten-Leur. Jammer dat er zo weinig belangstellenden waren op deze boeiende avond waarop ingegaan werd op de huidige stand van zaken betreffende het SLIC proefproject waarbij in een aantal straten van het Etten-Leurse buitengebied de oude verlichting wordt vervangen door moderne en energiezuinige ledverlichting. Door middel van enquêtes hebben betrokkenen uit het buitengebied al driemaal kunnen reageren op hoe zij de veranderingen ervaren en zodoende invloed kunnen hebben op het hele proces.

Wat is SLIC?

SLIC staat voor Smart Light Concepts, slimme verlichtingsoplossingen. Hiermee kan minstens 50% minder CO2-uitstoot behaald worden. SLIC gaat daarbij helpen. In het SLIC-project wordt gezocht naar mogelijkheden en oplossingen. Dat gebeurt in zeven verschillende proefprojecten in Nederland, België, Frankrijk en Groot-Brittannië. Een van de hoofdpartners van het Smart Light Concepts-project is Avans Hogeschool. Er wordt samengewerkt met 7 overheidsinstanties waaronder onder andere de Gemeente Etten-Leur. SLIC voert 7 pilotprojecten uit, die gericht zijn op verschillende koolstofarme verlichtingstechnieken. Deze pilotprojecten worden uitgevoerd in verschillende omgevingen, zoals het platteland, stedelijke gebieden, een natuurreservaat en een industrieterrein.

SLIC in Etten-Leur

Samen met bewoners, ondernemers en weggebruikers in het buitengebied van Etten-Leur wordt door SLIC gezocht naar de optimale mix van lichtsterkte en duurzaamheid voor de openbare verlichting. Het SLIC proefproject startte in oktober 2018 en duurt tot half 2021. In het proefproject vinden experimenteren plaats met verschillende lichtsterktes, dimwijzen en dimtijden. Zo wordt gewerkt aan een optimale balans tussen CO2-reductie, veiligheid en kwaliteit van de leefomgeving. De complete verlichting is inmiddels vernieuwd. Nu wordt gewerkt aan het bepalen van de beste instellingen voor lichtsterkte en de dimwijze. Dat gebeurt aan de hand van de opmerkingen, wensen en aanpassingsvoorstellen van bewoners.

Huidige stand van zaken

Tijdens deze laatste informatieavond werd door een drietal sprekers een duidelijk beeld gegeven over de stand van zaken op dit moment. Peter van der Wegen van de gemeente Etten-Leur gaf een overzicht van de ontwikkeling tot nu. In november/december 2018 werd het grootste deel van de verlichting geïnstalleerd. In 2019 werden de werkzaamheden afgerond en vonden enquêtes met omwonenden plaats. Aan de hand daarvan werd de lichtsterkte overal op niveau afgesteld.

Technische vraagstukken

Thom Vermeulen ging wat dieper, maar duidelijk in op de technische vraagstukken zoals: technische uitdagingen en problemen waar tegenaan gelopen wordt, aanpassingen van de verschillende lichtniveau's; techniek betreffende statisch en dynamisch dimmen en de komende planning. Tot slot werd door Rob Eijsermans ingegaan op de communicatie met belanghebbenden. Eijsermans lichtte ook de respons op de laatste enquête toe, waaruit bleek dat de meeste geënquêteerden zich goed konden vinden in de veranderingen. Meer informatie over deze enquête is te vinden op de website SLIC-EL.eu In maart/april 2020 zal een afsluitende bijeenkomst plaatsvinden. Afhankelijk van de politieke besluitvorming zal dan in 2021 het gehele buitengebied voorzien worden van de gekozen verlichtingssystemen. 



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief