Afbeelding

Rechter verbiedt blokkade van distributiecentrum Lidl in Etten-Leur

Door: Peter Houtepen Economie

ETTEN-LEUR - Boeren mogen woensdag actie voeren, maar mogen daarbij geen distributiecentra van supermarkten blokkeren en platleggen. Dat heeft de rechtbank in Lelystad dinsdag besloten in een kort geding dat het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) had aangespannen tegen Farmers Defence Force (FDF). 

FDF kondigde maandag in een brief, die de NOS ontving en publiceerde, aan om bij 44 distributiecentra van supermarkten in Nederland actie te gaan voeren, onder andere bij de Lidl in Etten-Leur, de Aldi in Roosendaal en de Jumbo in Breda. "Boeren zullen op deze locaties in groten getale aanwezig zijn", zo kondigde FDF in de brief aan. "Dit zal gaan om ongeveer 200 tot 1500 mensen per locatie. Op de diverse locaties zullen wij een brief bezorgen met daarin onze wensen. Tijdens de actie zullen wij ons als bestuur zo veel mogelijk inzetten om de omgeving zo min mogelijk te hinderen. Wij staan voortdurend in contact met de deelnemers en kunnen verzoeken vanuit de autoriteiten zo nodig, snel door geven." FDF verklaarde zich met deze actie in te willen zetten voor eerlijke handelsvoorwaarden.

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) probeerde met een kort geding de blokkades te voorkomen. Met succes, zo blijkt uit de uitspraak die de rechter dinsdagochtend deed. De branchevereniging van Nederlandse supermarkten was bang dat eventuele blokkades van de distributiecentra voor een miljoenenschade zouden kunnen zorgen. Begaat FDF woensdag toch een overtreding, dan staat daar een dwangsom van 100.000 euro per locatie op, zo bepaalde de rechter ook nog.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief