Afbeelding

Acties boeren bij distributiecentra supermarkten afgeblazen

Door: Peter Houtepen Economie

ETTEN-LEUR - Farmers Defence Force (FDF) heeft de protestacties die boeren woensdag zouden houden afgeblazen. Dat gebeurde nadat het hoger beroep dat FDF had aangespannen tegen een vonnis van de voorzieningenrechter werd afgewezen.

FDF kondigde maandag in een brief, die de NOS ontving en publiceerde, aan bij 44 distributiecentra van supermarkten actie te gaan voeren. Onder andere bij het distributiecentrum van de Lidl in Etten-Leur. Ook de distributiecentra van de Aldi en de Jumbo, respectievelijk in Roosendaal en Breda, werden in de brief genoemd. Met een kort geding probeerde het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) dit te voorkomen.

De branchevereniging was bang dat eventuele blokkades voor miljoenenschade zouden kunnen zorgen. Dinsdagochtend deed de voorzieningenrechter in Lelystad uitspraak in deze zaak. Die bepaalde dat de acties door mochten gaan zolang de distributiecentra niet geblokkeerd of gehinderd zouden worden in hun werkzaamheden. Bij een overtreding zou de actiegroep een dwangsom van 100.000 euro per locatie moeten betalen. Daarmee werd actievoeren voor FDF bijna onmogelijk, want ook bij een protestactie zonder opzettelijke blokkades lijkt hinder onvermijdelijk.

Het FDF maakte daarop bekend in hoger beroep te gaan tegen het vonnis van de voorzieningenrechter, maar dat beroep werd door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vrijwel meteen afgewezen. Voordat het hof deze uitspraak deed riep Mark van den Oever in de Facebookgroep van FDF de boeren op om af te zien van iedere actie bij een lid dat bij het CBL is aangesloten, dus onder meer niet bij DC's (foodservicebedrijf) en ook niet bij supermarkten."

Mogelijk volgen er woensdag nog wel boerenacties in een andere vorm, maar daar is nog niets over bekend.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief