Voor een persoon die verward gedrag vertoont kun je het meldpunt Crisiszorg bellen. FOTO SABPHOTO/SHUTTERSTOCK
Voor een persoon die verward gedrag vertoont kun je het meldpunt Crisiszorg bellen. FOTO SABPHOTO/SHUTTERSTOCK

Proef met wijk-GGZ'er werpt vruchten af

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR – Etten-Leur heeft het aantal meldingen over verwarde personen fors naar beneden gekregen. "Die danken we aan de inzet van onze wijk-GGZ'er Hanny", verklaart Jaap Malcontent, adviseur integrale veiligheid bij de gemeente. Hanny heeft bij GGZ Breburg jarenlang gewerkt als psychiatrisch verpleegkundige en beschikt over de kennis om verwarde mensen op een passende manier te benaderen.

Voorheen gingen agenten alleen af op meldingen over verwarde personen. Sinds april werkt Hanny vanuit het politiebureau aan het Stationsplein. Zij werkt intensief samen met de politie en de gemeente. Zo nodig stapt ze met een agent in de auto om ter plekke te kijken en hulp te bieden.

Als de situatie beheersbaar is geworden, gaat Hanny aan de slag om het juiste zorgtraject in te zetten: "Problemen kunnen heel divers zijn. Mensen gedragen zich niet zomaar vreemd. In 99 procent van de gevallen kunnen ze er niets aandoen. Zo hebben we meegemaakt dat een mevrouw diabetes bleek te hebben. Doordat haar suikerspiegel niet op orde was, was ze niet zichzelf."

Complexe casussen

In het eerste half jaar werkte Hanny op proefbasis voor één dag in de week. Ze werd overladen met complexe casussen. De wijk-GGZ'er bleek broodnodig. Door de beperkte inzet konden veel zaken niet worden behandeld. Sinds oktober zet GGZ Breburg haar fulltime in. De gemeente Etten-Leur draagt daarvoor de kosten.

De afgelopen jaren nam het aantal meldingen over personen met verward gedrag fors toe. De overheid stimuleert deze groep om langer thuis te blijven wonen. Opnames in instellingen komen steeds minder voor. Tegelijkertijd kan deze groep minder terugvallen op mantelzorg en rust er nog steeds een taboe op sociale problemen. Daardoor kunnen situaties escaleren. Personen kunnen een gevaar voor zichzelf of anderen vormen.

Juiste hulp

"Escalatie proberen wij juist te voorkomen. Dat kan door op tijd de juiste hulp in te schakelen", legt Hanny uit. Daarvoor werkte ze samen met verschillende organisaties, zoals de afdeling Wmo van de gemeente, woonstichting Alwel, Veilig Thuis, Surplus, GGZ en de maatschappelijke opvang.

Voor ieder persoon is een andere aanpak nodig. Maatwerk bieden is de sleutel. Zo veroorzaakte een mevrouw in de buurt veel overlast. Ze had plek nodig voor beschermd wonen, maar wilde haar kat niet achterlaten. Zij krijgt nog de juiste begeleiding thuis, waardoor ze haar huisdier kan houden en de hinder is gestopt.

Korte lijntjes

Hanny onderhoudt korte lijntjes, waardoor ze snel de juiste instelling kan inschakelen. Dat lukt niet altijd. In de psychiatrie kunnen lange wachtlijsten zijn: "Dan houd ik een vinger aan de pols. Ik ga op bezoek bij de cliënt in afwachting van hulp." Ze benadrukt dat ze niet alle problemen kan oplossen.

Wel helpt ze om situaties beheersbaar te houden, waardoor overlast bijvoorbeeld afneemt of zelfs verdwijnt. Niet alleen de politie en gemeente doen een beroep op Hanny. Ook huisartsen, Alwel, maatschappelijk werk en de wijkverpleegkundigen weten haar te vinden. Hanny verzorgt bij deze organisaties ook trainingen, zodat de kennis over het omgaan met verwardheid toeneemt. In totaal komen jaarlijks ongeveer 200 meldingen binnen. Dankzij de grotere inzet van de wijk-GGZ'er kunnen die sneller worden afgehandeld.

Behoud wijk-GGZ'er

Jaap Malcontent vindt het belangrijk dat de wijk-GGZ'er de komende jaren voor Etten-Leur blijft behouden: "We slagen er op deze manier in om problemen klein te houden. Door vroegtijdig in te grijpen en op de juiste manier te reageren kun je veel ellende voorkomen." De inzet van de wijk-GGZ'er sluit aan bij de nieuwe psychiatrische wet. Die maakt het mogelijk om meer zorg thuis in te zetten, zoals toezicht en noodzakelijke medicatie. In het uiterste geval mag ook verplichte GGZ worden opgelegd. De rechter beslist uiteindelijk of dit noodzakelijk is.

Zelf handelen
Tenslotte kunnen burgers zelf ook helpen. Want hoe handel je zelf eigenlijk als je te maken krijgt met een persoon die bijvoorbeeld wisselend gedrag vertoont? "Vraag eerst eens zelf aan die mevrouw of meneer hoe het gaat en wat er aan de hand is", raadt Hanny aan. Als dit de ongerustheid niet wegneemt, kun je contact opnemen met het regionale meldpunt Crisiszorg op 080-5099. Een medewerker van een bemoeizorgteam voert dan een verkennend onderzoek uit en kijkt of er hulp ingezet moet worden. Dit meldpunt is 24 uur per dag bereikbaar.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief