Kapper Leo Dekkers hangt na 56 jaar schaar en kam aan de wilgen
Kapper Leo Dekkers met zijn kappersinstrumenten. FOTO FRANS VAN DER BOM
Kapper Leo Dekkers met zijn kappersinstrumenten. FOTO FRANS VAN DER BOM (Foto: Frans van der Bom)

Kapper Leo Dekkers hangt na 56 jaar schaar en kam aan de wilgen

ETTEN-LEUR - De man die ongetwijfeld de laatste eeuw de meeste mannenhoofden in Etten-Leur geknipt zal hebben is gestopt met knippen. Leo Dekkers maakt vanaf deze maand tijd voor andere hobby's hoewel hij het contact met zijn klanten ongetwijfeld gaat missen. Een karakteristieke Etten-Leurenaar gaat met welverdiend pensioen.


Leo was de derde kapper in lijn van de familie Dekkers die het kappersvak uitoefende. Opa Dekkers verdiende letterlijk met de schaar de kost, hij was namelijk kleermaker en barbier. Ergens in 1917, de juiste datum is in de archieven van de Kamer van Koophandel niet terug te vinden, startte hij zijn kapperszaak aan de Bisschopsmolenstraat. In een kamer achter de kapsalon stond een grote tafel met daarop uitgespreid grote lappen stof waarvan opa maatpakken maakte, zo herinnert Leo zich nog.

Broeder

Zoals in die tijd gebruikelijk nam de vader van Leo de zaak van opa over, hij was ook kleermaker-barbier. Leo senior knipte ook iedere drie weken de leerlingen van het toenmalige juvenaat aan de Concordialaan. Daar raakte hij op een zeker moment in gesprek met Broeder Junius, een leraar op de Mulo waar Leo junior in de tweede klas zat. Deze Broeder, door de leerlingen destijds 'De Juin' genoemd, was niet zo tevreden over de leerprestaties van Leo junior, waarop vader besloot om hem van school te halen en hem in de kapsalon aan het werk te zetten.

Inzepen

Zo begon Leo op veertienjarige leeftijd als kapper-leerling bij zijn vader het vak te leren. Aanvankelijk mocht hij alleen de mannen die geschoren moesten worden inzepen. Dit was bij de klanten die zich tweemaal per week lieten scheren niet zo'n probleem, maar er waren ook buitenlui die zich maar eens in de veertien dagen zich lieten scheren en het met de hygiëne niet zo nauw namen. Het gebeurde dan wel eens dat de scheerzeep verkleurde van wit naar donkergrijs. Ook veeboeren uit het buitengebied hadden vaak de lucht van hun vee in de haren, wat een speler van Max Mini eens de spreuk 'Bij Kapper Dekkers stonk ok wir gauw buiten!' opleverde.

Kindermiddag

Toen Leo 10 jaar was, kreeg zijn moeder Nos Coppens meer tijd om haar man in de zaak te gaan helpen en zij begon in 1958 met een dameskapsalon. Tussen 1960 en 1970 breidde Etten-Leur door de industrialisatie snel uit, zodat er nieuwe woonwijken als de Grauwe Polder ontstonden. In die wijken woonden jonge gezinnen, zodat ook de drukte in de kapsalon toenam.

Op woensdagmiddag was het bijvoorbeeld steevast kindermiddag. Het was dan volle bak. De aluminium tondeuse maakte overuren en stond vaak roodgloeiend, zodat bij Leo de brandblaren op zijn handen stonden. Vroeger werd er ook veel meer rond de kerkelijke feestdagen als Kerstmis en Pasen geknipt, deze tradities zijn de laatste jaren een stuk minder geworden. Mensen zijn modebewuster geworden en de kapper moet daar op inspringen. De spreuk 'Beter langharig dan kortzichtig' heeft aan deze bewustwording ongetwijfeld meegewerkt.

Vrije tijd

Aangezien de kinderen van Leo niets met het kappersvak hebben, was er geen opvolging in de zaak. Leo stopte op 1 januari 2020 en terugblikkend op 56 jaar knippen zegt hij heel eerlijk dat hij het persoonlijke contact met zijn klanten wel erg zal gaan missen. Immers als kapper ben je heel vaak een vertrouwd klankbord voor de mensen die je knipt.

Dit ontlokte een van zijn klanten eens de uitspraak: "Een kapper en een dokter zouden eigenlijk 100 jaar moeten worden." Een andere zaak die Leo (met een knipoog) wel zorgen baart is het feit dat hij nu zelf ook op zoek moet naar een andere kapper. Problemen met het invullen van de komende vrije tijd zal Leo ongetwijfeld niet hebben: de videoclub slokt veel tijd op evenals het restaureren van een oude Mini samen met zijn zoon. En ondanks twee nieuwe heupen en een pacemaker tennist Leo nog tweemaal per week erg fanatiek.

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
 

Vacatures

Bezorger Altena Nieuws

Almkerk, Hank, Nieuwendijk

CE Chauffeur

Roosendaal

Bedrijfsleider

Waalwijk

Magazijnmedewerker

Giessen

Junior productieplanner

Roosendaal