Esra van Wamele op de top van de Mount Maunganui. FOTO BEZIT ESRA VAN WAMELE
Esra van Wamele op de top van de Mount Maunganui. FOTO BEZIT ESRA VAN WAMELE (Foto: )

Rugby'ster Esra traint jaar lang in Nieuw-Zeeland

ETTEN-LEUR - Rugby'ster Esra van Ramelen traint voor een half jaar bij de Inside Running Academy in Nieuw-Zeeland. Dit is dé prestigieuze Nationale Rugby Academie van Nieuw-Zeeland. Dat is een hele eer. "Rugby is de dé sport hier in Nieuw-Zeeland. Heel veel Nieuw-Zeelanders spelen rugby of hebben het vroeger gespeeld", vertelt Esra.


Bij de academie trainen studenten fulltime. Esra heeft een halve beurs gekregen. Dat betekent dat ze het collegegeld slechts voor de helft hoeft te voldoen. Vanaf februari gaat ze ook voor een Nieuw-Zeelandse rugbyclub spelen: "Dan train ik op dinsdag- en donderdagavond extra en speel ik op zaterdag de wedstrijd."

Bijzonder is dat Esra traint op hetzelfde veld als waar de de officiële Nieuw-Zeelandse rugbyteams oefenen. De trainingen zijn erg afwisselend en vinden ook geregeld plaats op het strand. Vaak zijn de oefeningen zwaar. Zo moeten de rugbyers ook een berg oprennen tijdens een heuse 'Mountrun.'

Genomineerd voor Sportgala

Vorig jaar werd Esra tijdens het Sportgala Etten-Leur uitgeroepen tot Sportvrouw van 2018. Dit jaar maakt ze kans om haar titel te prolongeren. Ze is er zaterdag niet bij vanwege haar avontuur in Nieuw-Zeeland, maar volgt het sportevenement wel met spanning op de voet. 2019 was voor Esra een zwaar jaar. De rugby'ster keerde daarom voor een half jaar terug naar REL. Zo slaagde ze er in om het rugby te combineren met werken.

Dat was nodig om te sparen voor de reis naar Nieuw-Zeeland. Het voelde voor haar als thuiskomen: "Het is één van mijn beste keuzes geweest. Daarnaast ben ik ook de benjamins (onder 10 jaar) gaan trainen. Ik was veel en vaak tot laat op de club te vinden, omdat er er zo gezellig is. Sommige van de jongens ken ik sinds mijn zesde en zie ik nu nog steeds elke week. Het was dan ook moeilijk om afscheid te nemen van de club. Mijn laatste avond in Nederland ben ik bij REL geweest. Iedereen gunde me het avontuur in Nieuw-Zeeland."

Deelname aan EK's

De Etten-Leurse kwam vier jaar lang uit voor de Nederlandse jeugd- en damesselectie in de rugbysport. In 2018 nam ze deel aan de EK's 7s voor rugby'sters (met zeven spelers) onder de 18 jaar. In datzelfde jaar speelde ze ook al het EK 7s voor de dames. Vorig jaar kwam ze voor het eerst uit op de EK 15s voor de dames.

Nederland verloor de finale toen van Spanje. "Dit EK is het niveau onder de six nations (belangrijkste rugbytoernooi op het noordelijk halfrond) met echte rugbylanden als Engeland, Ierland en Schotland. Daarnaast heb ik weer deelgenomen aan het EK 7s", blikt Esra terug. Ook kwam ze uit bij de dames van rugbyclub Delft. In het weekend speelde ze dan nog een clubwedstrijd. Ze combineerde het rugbyen op knappe wijze met school waar ze haar vwo-diploma behaalde. Nu geniet ze van een tussenjaar waarbij ze zich helemaal focust op de rugbysport.

Plezier in sport teruggevonden

Bij REL heeft Esra het plezier in de sport teruggevonden: "Ik was na een zwaar seizoen even helemaal klaar met rugbyen!" Ze kwam met de dames uit in de derde klasse. Daarmee zette ze wel een stap terug, maar het gaf haar het zetje dat nodig was om weer lol te krijgen in de sport. Ook genoot ze ervan om een bijdrage te leveren aan het leerproces van de REL-meiden.

De Etten-Leurse club zit in Esra's hart: "Ik ben heel lang het enige meisje geweest op de club. Ik vond dat helemaal niet erg en juist leuk!" Momenteel is Esra het enige meisje op de Inside Running Academy, maar dat vindt ze niet erg: "Ik houd me gelukkig wel staande tussen de mannen, de eerste training ben ik zelfs gekozen als 'Player of the Training!'

Kwalificeren voor World Series

In de nabije toekomst komt Esra graag weer uit voor het Nederlands 7s-team. Ze droomt ervan dat het Nederlands team zich kwalificeert voor de World Series. Toch smaakt het fulltime rugbyspelen inmiddels naar meer. "Misschien verandert mijn doel wel om voor een professionele club te spelen. Het mooiste is natuurlijk om fulltime te kunnen rugbyen en trainen zoals ik dat hier nu doe", besluit ze.

 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516714693299&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/etten-leur&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>

FOTOSERIESDIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief