De Springplank is gevestigd in brede school De Vleer.
De Springplank is gevestigd in brede school De Vleer. Foto: Jack Konings

Basisschool De Springplank niet langer 'Excellent'

Door: Monique Jansen OUD Algemeen

ETTEN-LEUR - Basisschool De Springplank in Etten-Leur heeft niet langer het predicaat 'Excellent'. Het schoolbestuur heeft ervoor gekozen om niet nog een keer een aanvraag in te dienen: een bewuste keuze.

Afgelopen week kregen 62 onderwijsinstellingen in Nederland het stempel 'Excellent.' Het predicaat is een erkenning voor scholen (of schoolsoorten) die onderwijs bieden van goede kwaliteit en zich daarnaast onderscheiden van andere goede scholen doordat ze uitblinken met een specifiek profiel. Scholen die het predicaat krijgen, mogen zichzelf drie jaar excellent noemen.

Bezoek Onderwijsinspectie

Scholen dienen voor het predicaat Excellent een heel traject af te leggen. Zij kunnen het predicaat zelf aanvragen. In de voorbereidingen gaat heel wat werk zitten. "In maart 2019 hebben we van de Onderwijsinspectie opnieuw een beoordeling Goed gekregen. Dat is ook iets bijzonders. Niet veel scholen krijgen zo'n goede beoordeling. Maar iets meer dan 200 scholen in heel Nederland", vertelt directeur Yvonne Maas van De Springplank. "Na het inspectiebezoek hebben we met het team besloten het aanvragen van het predicaat een keer aan ons voorbij te laten gaan."

Goed oordeel in stand houden

Het onderwijsteam van De Springplank tracht om deze goede beoordeling ook in stand te houden. "Op dit moment borgen we waar we heel goed in zijn en kijken we vooruit naar de vlakken waarop we ook een kwalitatief goede verdieping op kunnen maken. Soms moet je niet voort blijven denderen maar met elkaar in gesprek gaan; waar staan we? Waar gaan we heen? Staan we nog steeds met de neuzen dezelfde kant op? Altijd met in ons achterhoofd: wat is goed voor de kinderen? Juist dàt maakt de kwaliteit van een school. Het predicaat was een heel mooie schouderklop en waardering voor al het harde werk. Maar het predicaat is geen doel op zich. We weten dat we het goed doen en een super goede school zijn", geeft Maas aan.

De Springplank is een openbare basisschool met 162 leerlingen in de wijk Hooghuis. De onderwijsinstelling is gevestigd in brede school De Vleer. Op dit moment heeft Etten-Leur geen scholen meer met het predicaat Excellent.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief